Előkészítés - Kétoldalú találkozók

Stanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnökének hivatalos magyarországi látogatása, 2016. szeptember 12-13.

KépgalériaStanislaw Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke delegáció élén 2016. szeptember 12-13-án hivatalos látogatást tett Budapesten. A szenátusi elnök itt tartózkodása alatt megbeszélést folytatott Kövér László házelnökkel, fogadta Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök. Találkozott a Magyar-Lengyel Baráti Tagozat tagjaival, s külön tárgyalt Németh Zsolt Külügyi bizottsági és Hörcsik Richárd Európai ügyi bizottsági elnökökkel.

Kövér László a megbeszélésen hangsúlyozta az ezer éves történelmi összekapcsolódás mellett a jelenbeli és jövőbeni együttműködés fontosságát. Stanisław Karczewski elismeréssel szólt az előző héten lezajlott krynicai találkozóról. Jelentősnek nevezte Orbán Viktor és Kaczynski ottani, – tv nyilvános – találkozóját. Elismeréssel szólt a magyar vezetésnek a nemzeti kisebbségek irányában tanusított példamutató bánásmódjáról. A magyar házelnökkel áttekintették a V4 Parlamenti Közgyűlés létrehozására irányuló közös javaslatot, és az ezzel kapcsolatban kialakult cseh fenntartásokat. Egyetértőleg hangsúlyozták a parlamentek közötti együttműködés intenzívebbé tételének és a rendszeres felső szintű egyeztetéseknek a szükségességét. A lengyel fél javasolta a házelnökök mellett a kormánypárti alelnökök és a parlamenti vezetők meghatározott időközönkénti találkozóját.       

Karczewski budapesti tárgyalásain elmondta, hogy Lengyelország a V4-ek mellett az együttműködésre az Adria és a Fekete-tenger országaival is. A határon túl élő magyarokkal és lengyelekkel foglalkozó bizottságok közti párbeszéd kialakításának magyar javaslatát a lengyel fél támogatásáról biztosította.

A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.