Tisztelt Olvasó!

A magyar Országgyűlés elkötelezettsége a Visegrádi Együttműködés parlamenti együttműködésének erősítése iránt töretlen annak 1991-es létrehozása óta. A parlamenti kapcsolatok a Visegrádi Csoport országai külügyi és honvédelmi bizottsági elnökeinek 1998. évi, a házelnöki szintű egyeztetések pedig a parlamenti elnökök 2003. évi budapesti találkozói óta rendszeresek.

A visegrádi országok parlamenti együttműködésének továbbfejlesztésére vonatkozó 2014. évi budapesti közös házelnöki nyilatkozat aláírása óta az együttműködés örvendetes módon élénkebb formában folytatódott, s a Covid-19-járvány okozta pandémia időszakában sem szűnt meg, hanem a virtuális térbe helyeződött át. A 2014 óta gyakoribbá vált elnöki találkozók, valamint az egyes szakbizottságok rendszeres, tartalmas egyeztetései pedig visszaigazolják, hogy mindig érdemes a párbeszédet mélyíteni. Különösen igaz ez a jelenlegi kihívások közepette. Úgy vélem, a V4-ek együttműködése most fontosabb, mint korábban bármikor. A négy ország álláspontja történelmi okokból fakadóan bizonyos kérdésekben természetszerűen eltér, s ennek jogosultságát senki sem vitatja. Közép-Európa és a V4-ek azonban akkor tudtak együttesen sikeresek lenni, amikor azokra a közös pontokra helyeztük a hangsúlyt, amelyek összekötnek valamennyiünket. Országainkat együtt megjelenítve a régió egészét képviselhetjük, s ezáltal közösen formálhatjuk Európa jövőjét.  

Örömömre szolgál, hogy a 2021. július 1. – 2022. június 30. között lezajlott magyar V4-elnökség ideje alatt számos parlamenti esemény erősítette a törvényhozásaink közötti kapcsolatokat. A parlamenti együttműködés láthatóságát szem előtt tartva e honlapon valamennyi saját rendezésű, illetve egyéb kapcsolódó rendezvényről beszámoltunk. Parlamentjeink pártokon átívelő egységét mutatják az e tanácskozásokon konszenzussal elfogadott közös nyilatkozatok.

Biztos vagyok abban, hogy a következő, szlovák elnökség alatt tovább erősödik a Visegrádi Csoport parlamenti együttműködése, hiszen erre a jelenlegi kihívások közepette minden eddiginél nagyobb szükségünk van. E honlapon továbbra is folytatjuk a parlamenti találkozókról való tájékoztatást.

Tisztelettel:

                                          Kövér László
                                   az Országgyűlés elnöke