Előkészítés - Kétoldalú találkozók

Stanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnökének hivatalos magyarországi látogatása, 2016. szeptember 12-13.

KépgalériaStanislaw Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke delegáció élén 2016. szeptember 12-13-án hivatalos látogatást tett Budapesten. A szenátusi elnök itt tartózkodása alatt megbeszélést folytatott Kövér László házelnökkel, fogadta Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök. Találkozott a Magyar-Lengyel Baráti Tagozat tagjaival, s külön tárgyalt Németh Zsolt Külügyi bizottsági és Hörcsik Richárd Európai ügyi bizottsági elnökökkel.

Kövér László a megbeszélésen hangsúlyozta az ezer éves történelmi összekapcsolódás mellett a jelenbeli és jövőbeni együttműködés fontosságát. Stanisław Karczewski elismeréssel szólt az előző héten lezajlott krynicai találkozóról. Jelentősnek nevezte Orbán Viktor és Kaczynski ottani, – tv nyilvános – találkozóját. Elismeréssel szólt a magyar vezetésnek a nemzeti kisebbségek irányában tanusított példamutató bánásmódjáról. A magyar házelnökkel áttekintették a V4 Parlamenti Közgyűlés létrehozására irányuló közös javaslatot, és az ezzel kapcsolatban kialakult cseh fenntartásokat. Egyetértőleg hangsúlyozták a parlamentek közötti együttműködés intenzívebbé tételének és a rendszeres felső szintű egyeztetéseknek a szükségességét. A lengyel fél javasolta a házelnökök mellett a kormánypárti alelnökök és a parlamenti vezetők meghatározott időközönkénti találkozóját.       

Karczewski budapesti tárgyalásain elmondta, hogy Lengyelország a V4-ek mellett az együttműködésre az Adria és a Fekete-tenger országaival is. A határon túl élő magyarokkal és lengyelekkel foglalkozó bizottságok közti párbeszéd kialakításának magyar javaslatát a lengyel fél támogatásáról biztosította.

A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.

Milan Štěch, a Cseh Köztársaság Parlamentje szenátusi elnökének hivatalos magyarországi látogatása, 2017. április 20-21.

KépgalériaMilan Štěch, a cseh Parlament Szenátusának elnöke Kövér László, az Országgyűlés elnökének meghívására 2017. április 20-21-én hivatalos látogatást tett Magyarországon. Útjára elkísérte: Pavel Štohl, a Gazdasági, mezőgazdasági és közlekedési bizottság alelnöke; Zdenĕk Nytra, a Területfejlesztési, környezetvédelmi és közigazgatási bizottság alelnöke; Zuzana Baudyšová, az Oktatási, tudományos, kulturális, emberi jogi és petíciós bizottság tagja.

 A cseh Szenátus elnöke a látogatás során tárgyalt Kövér László házelnökkel és az IPU Magyar-Cseh Baráti tagozat tagjaival. Udvariassági látogatáson fogadta Áder János köztársasági elnök, valamint találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Simicskó István honvédelmi miniszterrel.

Megbeszélésükön Kövér László és Milan Stech egyetértően hangsúlyozták a parlamenti kapcsolatok intenzitását, a politikai találkozókon tapasztalható összhangot, a két ország közötti együttműködés, a gazdasági kapcsolatok bővülését. Egyeztették álláspontjukat az Európai Unió napirendjén szereplő legaktuálisabb kérdésekről, így érintették az illegális migráció megfékezése érdekében tett erőfeszítéseket, az EU jövőjét, a 2020 utáni többéves költségvetési keretet, a brexit tárgyalásokat, valamint a határvédelem megerősítését érintő kérdéseket. A két házelnök egyetértett a V4-es érdekek uniós szinten összehangolt képviseletének fontosságával. Méltatták a V4-es együttműködés eredményességét. A cseh házelnök kritikát fogalmazott meg néhány déli országgal szemben a nem megfelelő schengeni határvédelemért. Egyetértően megállapították, hogy jelenleg az EU előtt álló legsúlyosabb kihívás a globális migrációs válság, és e tekintetben kulcsfontosságúnak nevezték Törökország szerepét és teljesítményét.  A két házelnök a kétoldalú és a V4-ek együttműködésének további lehetőségei között kiemelte az uniós kérdésekben történő gyorsabb, hatékonyabb egyeztetés szükségességét. Megegyeztek a közigazgatás elektronizálása terén szerzett magyar tapasztalatok átadásáról.

A Képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.

 

 

Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Magyarországra látogatott

KépgalériaMarek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke 2016. október 24-25-én Magyarországra látogatott, és részt vett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeken. Útjára elkísérte Kazimierz Golojuch Szejm képviselő, a Magyar Baráti Csoport tagja is. A Szejm elnöke felszólalt az Országgyűlés megemlékező Ünnepi Ülésén, miután megbeszélést folytatott magyar partnerével, Kövér László házelnökkel.

A megbeszélésen az Országgyűlés elnöke az országaink között meglévő kölcsönös, különös figyelem és összetartozás jeleként értékelte a Szejm elnökének látogatását, valamint Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök pár nappal korábbi, a központi állami megemlékezésen való részvételét. A V4-ek együttműködésére vonatkozóan konkrét javaslatokkal éltek: Kövér László felvetette az angol mellett második idegennyelvként a közép-európai nyelvek oktatásának, valamint  a V4-ek Tudományos Akadémiái által közös közép-európai történelemkönyv kidolgozásának gondolatát. Lengyel partnere ugyanakkor egy közös honlap kialakítását, az információs politika erősítését, különböző művészeti ágakban pályázatok meghirdetését, és a V4-ek történelmét bemutató közös kiállítások megszervezését javasolta. A két ország parlamenti munkatársainak kölcsönös tanulmányutakon, parlamenti gyakorlatokon való részvételét is szorgalmazták.  

 

 A képgaléria metekintéséhez kattintson a fényképre.