Előkészítés - Kétoldalú találkozók Előkészítés - Kétoldalú találkozók

A lengyel Szenátus elnökének magyarországi látogatása, 2017. június 29–30.

GalériaStanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke, delegáció élén 2017. június 29–30-án kétnapos látogatást tett Magyarországon, melynek során megbeszélést folytatott Kövér László házelnökkel. A tárgyaláson megerősítették a két ország és parlamentjeik szoros kapcsolatát, történelmi múltját, a keresztény gyökerek erejét. Utaltak az Európa, így a V4-ek előtt álló kihívásokra: a brexit és a migráció kérdéskörére. Hangsúlyozták az európai történéseket jelentősen befolyásoló cseh, német, osztrák választások eredményének fontosságát. A magyar házelnök vázolta a kormányközi megállapodás alapján kialakított programtervezetet, a V4-es magyar elnökség tervezett eseményeit, köztük a tizenkét köztársasági elnök ősszel megrendezésre kerülő találkozóját és a kínai elnök budapesti látogatását. Ez utóbbitól nem csak a magyar–kínai politikai, gazdasági kapcsolatok fellendülését, hanem az egész régió felértékelődését várják. Egyetértettek abban, hogy a magyar–lengyel együttműködést ki kell terjeszteni az önkormányzatokra és a tudományos életre is. Egyetértően leszögezték: országaink számára elfogadhatatlan a kétsebességű Európa gondolata, s az illegális migránsok tekintetében teljes nézetazonosság van a kormányaink között.

Stanisław Karczewski szenátusi elnök és Kövér László házelnök ellátogattak fontos emlékhelyekre: megkoszorúzták a katyńi emlékművet, Bem tábornok és a magyar–lengyel szolidaritás szobrát, majd a delegációk parlamenti konzultációját követően részt vettek a budapesti Szent István-bazilikában a częstochowai Fekete Madonna-kegykép másolatának koronázási ünnepségén.

A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.


A Visegrádi Csoport soros elnökségének átadása-átvétele Krakkóban, 2017. június 29.

GalériaA krakkói királyi vár, a Wawel Szenátori üléstermében ünnepélyes keretek között került sor a Visegrádi Csoport soros elnökségének átadására-átvételére. Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke, értékelve a lengyel V4-es elnökség parlamenti együttműködését, említést tett a V4-es, valamint a bővített formában is megrendezett parlamenti csúcstalálkozókról, a lengyel Parlament honlapján működtetett visegrádi hírportálról, illetve a magyar és a lengyel törvényhozás között 2017 áprilisában aláírt stratégiai együttműködési megállapodásról. Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszönetet mondott a parlamenti együttműködésre is figyelmet fordító lengyel elnökségi program sikeres megvalósításáért, amely célul tűzte ki a Csoport tagjainak hathatós érdekképviseletét. Többek közt kiemelte: a politikai, szakpolitikai együttműködésen túl a magyar elnökség törekedni fog arra, hogy az elmúlt 26 év alatt ismert és elismert márkává vált Visegrádi Együttműködést ne csak a térségen belül, hanem azon kívül is egyre többen ismerjék meg. A magyar elnökség erős üzenetet akar küldeni a tekintetben, hogy a Visegrádi Csoport hozzájárul Európa stabilitásához és növekedéséhez, és konstruktív partnerként aktívan részt kíván venni a legfontosabb európai vitákban. Ez az összetett cél jelenik meg az elnökségi mottóban is: „a V4 összeköt”, politikai, gazdasági, infrastrukturális és társadalmi értelemben egyaránt. A V4-es magyar elnökség parlamenti dimenziója, építve a lengyel elnökségre, a rendszeres házelnöki konzultációk gyakorlatát a külügyi, védelmi, gazdasági, mezőgazdasági és az európai uniós ügyekkel foglalkozó szakbizottsági találkozók tekintetében is folytatni kívánja.

A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.


Marek Kuchcinski budapesti látogatása, 2017. június 26.

GalériaKövér László, az Országgyűlés elnöke Marek Kuchciński lengyel házelnökkel részt vett Henryk Slawik és id. Antall József emlékére, a varsói magyar nagykövetség közvetlen közelében 2016 novemberében felállított szobor pontos másának avatási ünnepségén Budapesten. Az ünnepséget követően Kövér László házelnök és a Szejm elnöke munkaebéd keretében méltatták az ezeréves történelmi múltra visszatekintő magyar-lengyel kapcsolatokat és egyeztettek a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről és konkrét formáiról.

 

Kattintson a képre a kégaléria megtekintéséhez.