Előkészítés - Kétoldalú találkozók

Stanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnökének hivatalos magyarországi látogatása, 2016. szeptember 12-13.

KépgalériaStanislaw Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke delegáció élén 2016. szeptember 12-13-án hivatalos látogatást tett Budapesten. A szenátusi elnök itt tartózkodása alatt megbeszélést folytatott Kövér László házelnökkel, fogadta Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök. Találkozott a Magyar-Lengyel Baráti Tagozat tagjaival, s külön tárgyalt Németh Zsolt Külügyi bizottsági és Hörcsik Richárd Európai ügyi bizottsági elnökökkel.

Kövér László a megbeszélésen hangsúlyozta az ezer éves történelmi összekapcsolódás mellett a jelenbeli és jövőbeni együttműködés fontosságát. Stanisław Karczewski elismeréssel szólt az előző héten lezajlott krynicai találkozóról. Jelentősnek nevezte Orbán Viktor és Kaczynski ottani, – tv nyilvános – találkozóját. Elismeréssel szólt a magyar vezetésnek a nemzeti kisebbségek irányában tanusított példamutató bánásmódjáról. A magyar házelnökkel áttekintették a V4 Parlamenti Közgyűlés létrehozására irányuló közös javaslatot, és az ezzel kapcsolatban kialakult cseh fenntartásokat. Egyetértőleg hangsúlyozták a parlamentek közötti együttműködés intenzívebbé tételének és a rendszeres felső szintű egyeztetéseknek a szükségességét. A lengyel fél javasolta a házelnökök mellett a kormánypárti alelnökök és a parlamenti vezetők meghatározott időközönkénti találkozóját.       

Karczewski budapesti tárgyalásain elmondta, hogy Lengyelország a V4-ek mellett az együttműködésre az Adria és a Fekete-tenger országaival is. A határon túl élő magyarokkal és lengyelekkel foglalkozó bizottságok közti párbeszéd kialakításának magyar javaslatát a lengyel fél támogatásáról biztosította.

A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.

Latorcai János alelnök részvétele a Kárpátok Európája konferencián, 2016. szeptember 6-8.

Latorcai János a Kárpátok Európája konferenciánLatorcai János, az Országgyűlés alelnöke 2016. szeptember 6-8. között a dél-lengyelországi Krynicában részt vett a Kárpátok Európája konferencián, melynek nyitó tanácskozásán a V4 országok házelnökei „A Visegrád Csoport: jelenlegi kihívások, az együttműködés új formái” címmel szólaltak fel.

A rendezvényt megelőzően sor került a V4 házelnökök külön megbeszélésére a V4 parlamenti együttműködés továbbfejlesztéséről, illetve a szlovák házelnökkel egy rövid kétoldalú egyeztetésre.  Az eseményen előadóként vett részt Hörcsik Richárd, az Európai ügyek bizottsága elnöke, valamint Németh Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke.

A V4 házelnökök megbeszélésükön egyetértettek abban, hogy az elmúlt időszak új konfliktusai, kihívásai és a térség problémái az együttműködés, s ezen belül a parlamenti együttműködés  további erősítésének fontosságára hívták fel a figyelmet. Utaltak a közös történelmi tapasztalatokra, identitásra és értékekre. Szorgalmazták, hogy minden elnökség alatt legyen ilyen informális parlamenti elnöki találkozó az állam- és kormányfők Európai Tanács ülését megelőzően. Rendszeres konzultációt és egyeztetést javasoltak az EU bizottságok mellett a védelmi, gazdasági, vagy kulturális bizottságok között is. Egyetértettek abban is, hogy szükség van közös hangra, gyors és rugalmas együttműködésre,  a V4-ek   álláspontjának összehangolására és határozott képviseletére. Ugyanakkor hangsúlyozták: a napjaink legnagyobb kihívását jelentő migrációs kérdés megoldása érdekében konkrét lépések megtétele szükséges.

A rendezvényen és az azt megelőző V4 házelnöki egyeztetésen egyetértés mutatkozott mind a négy visegrádi partner részéről a V4 Parlamenti Közgyűlés létrehozásának napirenden tartásáról, addig pedig az együttműködés további elmélyítéséről, intenzitásának növeléséről. Ennek konkrét formáiról még további egyeztetések várhatók.

Milan Štěch, a Cseh Köztársaság Parlamentje szenátusi elnökének hivatalos magyarországi látogatása, 2017. április 20-21.

KépgalériaMilan Štěch, a cseh Parlament Szenátusának elnöke Kövér László, az Országgyűlés elnökének meghívására 2017. április 20-21-én hivatalos látogatást tett Magyarországon. Útjára elkísérte: Pavel Štohl, a Gazdasági, mezőgazdasági és közlekedési bizottság alelnöke; Zdenĕk Nytra, a Területfejlesztési, környezetvédelmi és közigazgatási bizottság alelnöke; Zuzana Baudyšová, az Oktatási, tudományos, kulturális, emberi jogi és petíciós bizottság tagja.

 A cseh Szenátus elnöke a látogatás során tárgyalt Kövér László házelnökkel és az IPU Magyar-Cseh Baráti tagozat tagjaival. Udvariassági látogatáson fogadta Áder János köztársasági elnök, valamint találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Simicskó István honvédelmi miniszterrel.

Megbeszélésükön Kövér László és Milan Stech egyetértően hangsúlyozták a parlamenti kapcsolatok intenzitását, a politikai találkozókon tapasztalható összhangot, a két ország közötti együttműködés, a gazdasági kapcsolatok bővülését. Egyeztették álláspontjukat az Európai Unió napirendjén szereplő legaktuálisabb kérdésekről, így érintették az illegális migráció megfékezése érdekében tett erőfeszítéseket, az EU jövőjét, a 2020 utáni többéves költségvetési keretet, a brexit tárgyalásokat, valamint a határvédelem megerősítését érintő kérdéseket. A két házelnök egyetértett a V4-es érdekek uniós szinten összehangolt képviseletének fontosságával. Méltatták a V4-es együttműködés eredményességét. A cseh házelnök kritikát fogalmazott meg néhány déli országgal szemben a nem megfelelő schengeni határvédelemért. Egyetértően megállapították, hogy jelenleg az EU előtt álló legsúlyosabb kihívás a globális migrációs válság, és e tekintetben kulcsfontosságúnak nevezték Törökország szerepét és teljesítményét.  A két házelnök a kétoldalú és a V4-ek együttműködésének további lehetőségei között kiemelte az uniós kérdésekben történő gyorsabb, hatékonyabb egyeztetés szükségességét. Megegyeztek a közigazgatás elektronizálása terén szerzett magyar tapasztalatok átadásáról.

A Képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.