L97A7637 A visegrádi országok parlamenti elnökeinek nem hivatalos találkozója Pozsonyban, 2018. november 15-én

A visegrádi országok egyéves elnökségét adó Szlovákia Nemzeti Tanácsa 2018. november 15-én Pozsonyban rendezte meg a Visegrádi Csoport (V4) parlamenti elnökeinek informális házelnöki találkozóját, amelyre meghívást kaptak a francia és a német parlamentek elnökei is. A szlovák elnökség idején a parlamenti együttműködés keretében az október 12–13-i kassai találkozó után ez volt a második magas szintű találkozó.

A V4+ formában megtartott ülés fő témái az EU jövője (értékek, intézmények, politikák) és a 2019. évi európai parlamenti választások voltak. A találkozón a Visegrádi Csoport parlamentjei részéről Andrej Danko szlovák házelnök, Radek Vondráček, a cseh Képviselőház elnöke, Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke, valamint Michał Seweryński, a lengyel Szenátus alelnöke vett részt (a cseh Szenátus nem vett részt éppen az új szenátusi vezetés megválasztása miatt). A V4-ek mellett német részről jelen volt Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, francia részről Richard Ferrand, a Nemzetgyűlés elnöke, valamint Jean Bizet, a Szenátus európai ügyi, illetve Robert Del Picchia, a külügyi bizottsági elnöke.

Az Országgyűlést Kövér László házelnök képviselte. Az eseményen az Országgyűlés elnöke két felszólalásában egyebek mellett hangsúlyozta, hogy „az integráció értékrendje kapcsán alapkérdés a demográfia, az identitás és a kormányzás, s az ezekre a kérdésekre adott válaszok kölcsönös elfogadása vagy elutasítása döntheti el, hogy az EU az integráció vagy a dezintegráció útján halad-e tovább a jövőben”. Hozzátette: a következő EP-választásnak éppen ez a tétje, és ezért lehet nagy hatással az Unió jövőjére, a tavaszi voksolás továbbá az első olyan lehet, amelyen a választók a tagállami kormányok európai jövőképét teszik mérlegre.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón a Visegrádi Országok parlamenti vezetői összegezték az elhangzottakat, és kiemelt üzeneteket fogalmaztak meg. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Kövér László értékelésében azt mondta: a találkozó légköre őszintébb volt, mint bármelyik korábbi hasonló fórumé, de voltak kérdések, amelyekben megmaradtak a véleménykülönbségek a V4-ek és a nyugat-európai vendégek között. Ilyen a migráció témája és az is, hogy az európai intézményeknek, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak milyen szerepfelfogással kellene működnie a jövő évi EP-választás után. Wolfgang Schäuble a sajtó előtt hangsúlyozta: „Amellett, hogy tiszteletben tartjuk az egyes véleményeket, bizonyos globális kérdésekre közösen kell keresni a megoldást.” Richard Ferrand, a francia Nemzetgyűlés elnöke kiemelte: Európa nem probléma, hanem megoldás, és a vitás kérdésekben tiszteleten alapuló párbeszédre van szükség. Ugyanezt szorgalmazta Radek Vondráček, a cseh Képviselőház elnöke is, aki szerint az Unióban nem arra van szükség, hogy mindenkit egységesítsenek, hanem egy olyan Európát kell teremteni, amely a különbözőségek kölcsönös tiszteletén alapul. Michal Seweryński, a lengyel Szenátus alelnöke szerint az EU-n belüli problémák megoldásához leginkább a demokrácia megerősítése járulhat hozzá, és ennek egyik módja a nemzeti parlamentek szerepének kiterjesztése az Európai Parlamenttel szemben.

Fotók