Előkészítés - Bizottsági találkozók

A V4-es országok parlamentjeinek külügyi bizottsági találkozója 2017. február 27-28.

Németh Zsolt a V4-es országok parlamentjeinek külügyi bizottsági találkozóján

A Varsóban 2017. február 27-28-án megtartott találkozón a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságát Németh Zsolt elnök, Csenger-Zalán Zsolt alelnök és Velez Árpád képviselte.
A találkozó napirendjén az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország, ill. a Donald Trump elnökségének hatásai a keleti politikára; az európai biztonsági kihívások; valamint a déli szomszédság, migráció, terrorizmus, a szíriai konfliktus, valamint a Törökországhoz fűződő kapcsolatok kérdésköre szerepelt.
A tanácskozás résztvevői egyetértően kiemelték az EU megújulásának és a közép-európai régió együttes fellépésének szükségességét. Utaltak az európai integráció gazdasági, társadalmi és politikai síkon mutatkozó válságára. Ebben az összefüggésben felvetették a védelmi kiadások növelésének gondolatát, valamint a közös szándékot a kétsebességes Európa létrejöttének megakadályozására.
A migráció témakörével kapcsolatban Németh Zsolt a magyar V4-elnökség, „Visegrád összeköt” jelszavára utalva pozitívan értékelte a V4-ek egységes, konszenzusos fellépését. Reményét fejezte ki, hogy a tagállamok a kvótakérdés tekintetében is hasonlóan egységesen tudják képviselni álláspontjukat. A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a migráció kérdésével a németek már önállóan nem tudnak megbirkózni, ezért szükségesnek nevezték a V4-ek koordinált tevékenységét, és összefogást sürgettek az újabb útvonalak kialakításának megakadályozására.