kover cimlap4

A magyar Országgyűlés elkötelezettsége a Visegrádi Együttműködés parlamenti együttműködésének erősítése iránt töretlen annak 1991-es létrehozása óta. A parlamenti kapcsolatok a Visegrádi Csoport országai külügyi és honvédelmi bizottsági elnökeinek 1998. évi, a házelnöki szintű egyeztetések pedig a parlamenti elnökök 2003. évi budapesti találkozói óta rendszeresek.


(folytatás)

Visegrad Group logo


 

Cseh Elnökség 2023.07.01-2024.06.30.

Szlovák Elnökség 2022. 07.01 – 2023.06.30.

V4 házelnöki találkozók


​​​​​​​A Visegrádi Csoport elnökségét 2022. július 1. és 2023. június 30. között betöltő Szlovákia Nemzeti Tanácsa a pozsonyi várban 2023. február 3-án rendezte meg a visegrádi országok parlamenti elnökeinek hivatalos találkozóját. Az eseményen Boris Kollár, a szlovák Nemzeti Tanács elnökének meghívására részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Markéta Pekarová Adamová, a cseh Képviselőház, Miloš Vystrčil, a cseh Szenátus, Elżbieta Witek, a lengyel Szejm, illetve Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus elnöke. A találkozón a házelnökök két témáról folytattak eszmecserét: elsőként régiónk biztonsági helyzetéről, beleértve az ukrajnai helyzetet, valamint az illegális migrációról és a schengeni térség védelméről, ezt követően pedig az energiaválságról, illetve annak európai megoldásairól tárgyaltak.


Az elmúlt 30 évben a négy ország regionális együttműködése révén, az ideológiai különbségeket is áthidalva sikerült együtt képviselni közös érdekeinket. A cseh parlament elnökeinek hazánkra vonatkozó megjegyzései igaztalanok és tiszteletlenek, nem felelnek meg a tényeknek, és kétségbe vonják a magyar kormány azon jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa.

 


V4 bizottsági találkozók


​​​​​​​A Visegrádi Csoport (V4) elnökségét 2022. július 1. és 2023. június 30. között betöltő Szlovákia Nemzeti Tanácsa 2022. október 23-24-én rendezte meg a visegrádi országok parlamentjei gazdasági bizottságainak találkozóját Pozsonyban. Az eseményen, amelynek házigazdája Peter Kremský szlovák gazdasági bizottsági elnök volt, valamennyi V4-es parlamenti kamara illetékes bizottsága képviseltette magát. A találkozón az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága részéről Riz Gábor, a bizottság tagja vett részt.


​​​​​​​A Visegrádi Együttműködés szlovák elnöksége keretében a V4-országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak találkozójára 2022. október 13–14-én Pozsonyban került sor. Az eseményen az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága részéről Győrffy Balázs és Barkóczi Balázs alelnökök vettek részt. A rendezvényen a házigazda Szlovákia mellett a lengyel parlament mindkét házának delegációját bizottsági elnök vezette, magyar részről és a cseh Képviselőház részéről alelnökök vettek részt, a cseh Szenátust pedig az illetékes bizottság tagja képviselte.

— 3 tétel oldalanként
4 - 5 / 5 tétel megjelenítése.

Kapcsolódó témák

Események


​​​​​​​A visegrádi országok parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságai Budapesten találkoztak 2023. április 16–18. között. A rendezvényen dr. Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke meghívására minden V4-es parlamenti kamara illetékes bizottsága képviseltette magát. A találkozón a házigazda bizottság részéről Tessely Zoltán, Barkóczi Balázs és Balassa Péter alelnökök, valamint Illés Boglárka és Juhász Hajnalka bizottsági tagok is részt vettek a bizottság elnöke mellett.A visegrádi országok parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozójára 2022. április 24–26. között Kassán, a szlovák Nemzeti Tanács szervezésében került sor. A rendezvény házigazdája Vladimira Marcinková szlovák bizottsági elnök volt, és – a lengyel Szenátus kivételével – minden V4-es parlamenti kamara illetékes bizottsága képviseltette magát. Az eseményen az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága részéről dr. Hörcsik Richárd elnök és Tessely Zoltán alelnök vett részt. Az esemény egy részére online bekapcsolódott Ivanna Klympush-Tsintsadze, az ukrán parlament Európai integrációs bizottságának elnöke is, aki megköszönte minden országnak az Ukrajnának eddig nyújtott segítséget, és kérte a további segítséget ahhoz, hogy harcoljanak és túléljék a helyzetet.2022. március 17-én rendezték meg az Országgyűlés elnöke, az igazságügyi miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője által „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel meghirdetett pályázat díjkiosztóját az Országházban