A visegrádi országok közigazgatási és belügyi parlamenti bizottságainak videokonferenciája, 2021. május 13.


Wiesław Szczepański, a lengyel Szejm Közigazgatási és belügyi bizottsága elnökének kezdeményezésére 2021. május 13-án került sor a visegrádi országok törvényhozásai közigazgatási és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságainak videokonferenciájára. A találkozó két napirendi pontja a menekültek számának várható növekedésével összefüggő határvédelemmel, valamint a Közép- és Kelet- Európában tapasztalható terrorista fenyegetésekkel, különösen a Visegrádi Csoport országaiban tapasztalható jelenségekkel foglalkozott.

A találkozón az Országgyűlést Bartos Mónika, a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja képviselte. Az eseményen a Szejm részéről jelen volt Zdzisław Sipiera, a Közigazgatási és belügyi bizottság alelnöke, Pavel Fischer, a cseh Szenátus Külügyi, védelmi és biztonsági bizottságának elnöke, Jiří Mašek, a cseh Képviselőház Biztonsági bizottságának alelnöke, valamint a szlovák Védelmi és biztonsági bizottság tagja, Lukáš Kyselica. A lengyel Szenátus képviselői az aznapi szavazások miatt nem tudtak részt venni az eseményen.

Bartos Mónika hozzászólásában elengedhetetlennek tartotta az illegális migráció elleni V4-es közös fellépést, az első napirendi ponthoz kapcsolódó vitában pedig arra tett javaslatot, hogy a V4-es közös álláspont megjelenítését, a közös érdekképviseletet mindig a V4 soros elnöki posztját betöltő ország lássa el. A terrorista fenyegetésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy az eddigi V4-es együttműködés, stratégiai együttgondolkodás folytatása elengedhetetlen a jövőben is.

A V4-törvényhozások illetékes bizottságainak résztvevő tagjai egyöntetűen szorgalmazták, hogy mielőbb újabb bizottsági találkozóra kerüljön sor annak érdekében, hogy további közös álláspontok kialakítására törekedve folytathassák az együttgondolkodást – többek közt a migráció kérdésköréhez kapcsolódóan is.

+ fotók