Házelnöki köszöntő

Kövér LászlóTisztelt Olvasó!

A magyar Országgyűlés mindig is elkötelezett volt az 1991-ben létrejött Visegrádi Együttműködés parlamenti dimenziójának fejlesztése mellett. A parlamenti kapcsolatok a Visegrádi Csoport országai külügyi és honvédelmi bizottsági elnökeinek 1998. évi, a házelnöki szintű egyeztetések pedig a parlamenti elnökök 2003. évi budapesti találkozói óta rendszeresek.

A visegrádi országok parlamenti együttműködésének továbbfejlesztésére vonatkozó 2014. évi budapesti közös házelnöki nyilatkozat aláírása óta az együttműködés örvendetes módon élénkebb formában folytatódik. A gyakoribb elnöki találkozók és az egyes szakbizottságok rendszeresebb, tartalmas egyeztetései pedig visszaigazolják, hogy – különösen az Európai Unióval összefüggő jelentős kihívások idején – mindig érdemes a párbeszédet mélyíteni, s közös álláspontjainkat együtt kifejezésre juttatni. A közös pontokra hangsúlyt helyezve, országainkat együtt megjelenítve a régió egészét képviselhetjük, s ezáltal közösen formálhatjuk Európa jövőjét, minden polgár javára. Hasznos emellett a Visegrádi Csoport országain kívül más partnerek meghívása is, vagyis a V4+ adta keretek lehetőségeinek kihasználása a régiónkon kívüli uniós, vagy akár külső partnerekkel való egyeztetésre is.

Fontosnak tartom továbbá növelni a Visegrád és a V4 mint pozitív „márkanév”, illetve ezen belül a parlamenti együttműködés láthatóságát. Ez ösztönzött abban, hogy elindítsuk a 2017–18. évi magyar elnökség parlamenti együttműködésének honlapját, amely a mostani oldalon is elérhető, és ez adott irányt annak a munkának, amelynek eredményeként a magyar elnökségi parlamenti találkozók eredményeit összefoglaló könyv is megszületett. Ez az öt nyelven megjelent kiadvány honlapunkon is elérhető. Mostani oldalunk célja nem változott: bemutatni a visegrádi országok parlamenti együttműködését a maga folyamatosságában, ezért itt a jövőben minden, ezzel kapcsolatos parlamenti eseményről tudósítunk.

                    Tisztelettel:


                                    Kövér László
                                   az Országgyűlés elnöke