V4 együttműködést elemző pályamű nyerte az idei EU-pályázatot, Budapest, 2022. március 17.


2022. március 17-én rendezték meg az Országgyűlés elnöke, az igazságügyi miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője által „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel meghirdetett pályázat díjkiosztóját az Országházban. Az eseményre személyes formában került sor, míg az uniós országok Budapestre akkreditált nagykövetségei angol tolmácsolással online követhették az eseményt.

A 28 éves múltra visszatekintő európai uniós témával foglalkozó, egyetemek és főiskolák hallgatóinak szóló pályázat legutóbbi kiírására 2021. szeptember 30-án került sor. A 2022. január 10-i határidőig beérkezett pályaművekről egy három fős, szakemberekből álló bíráló bizottság döntött 2022. február 16-án. Az öt díjazottnak a díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, dr. Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára, valamint Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta át az Országházban március 17-én. Az I. díjat Fellegi Benjámin Simon, a Budapesti Corvinus Egyetem International Relations mesterképzés elsőéves hallgatója nyerte, aki pályamunkájában a Visegrádi együttműködés néhány aktuális területét elemezte, történelmi fejlődésében. A szerző kutatását négy területre terjesztette ki: a V4 országok kapcsolata keleti és déli nem uniós, szomszédos államokkal; az energiabiztonság; a védelem- és biztonságpolitika; valamint a menekültválság. A bírálóbizottság véleménye szerint a szerző témaválasztása, kutatása elismerésre méltó, a dolgozat kiválóan szerkesztett, a szerző által levont következtetések néhol vitára, illetve további gondolkodásra késztetők. A II. helyezett, dr. Belcsák Péter Ferenc, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem jogász-képzésének hallgatója pályamunkájában az Európai Unió reformjának lehetséges irányait járta körül, valamint az ezt övező értékvitákat elemezte, beleértve a jogállamiság körüli fejleményeket. A III. díjat Pethő Marcell, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogászképzésének hallgatója érdemelte ki az Európai Unió előtt álló digitális kihívásokkal és az arra adott válaszokkal foglalkozó dolgozatával. A bizottság döntése értelmében az első három helyezetten kívül két pályázat részesült különdíjban. Az első különdíjat Mihály Laura Dominika, a Széchenyi István Egyetem ötödéves jogászhallgatója nyerte az elsődlegesen a polgári jog, azon belül is a kötelmi jog területével foglalkozó dolgozatával. Második különdíjban Horváth Barbara, a Széchenyi István Egyetem jogászképzésének hallgatója részesült, aki az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépését vizsgálta.

A kiírás szerint az I. helyezett 500.000.-, a II. helyezett 400.000.-, a III. helyezett 300.000.-, míg a két különdíjas egyenként 200.000.- forint díjazásban részesül. A díjazottak a pénzjutalmon felül az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének felajánlásából értékes tárgyjutalmat is kapnak.