Előkészítés - Kétoldalú találkozók

Vissza Milan Štěch, a Cseh Köztársaság Parlamentje szenátusi elnökének hivatalos magyarországi látogatása, 2017. április 20-21.

KépgalériaMilan Štěch, a cseh Parlament Szenátusának elnöke Kövér László, az Országgyűlés elnökének meghívására 2017. április 20-21-én hivatalos látogatást tett Magyarországon. Útjára elkísérte: Pavel Štohl, a Gazdasági, mezőgazdasági és közlekedési bizottság alelnöke; Zdenĕk Nytra, a Területfejlesztési, környezetvédelmi és közigazgatási bizottság alelnöke; Zuzana Baudyšová, az Oktatási, tudományos, kulturális, emberi jogi és petíciós bizottság tagja.

 A cseh Szenátus elnöke a látogatás során tárgyalt Kövér László házelnökkel és az IPU Magyar-Cseh Baráti tagozat tagjaival. Udvariassági látogatáson fogadta Áder János köztársasági elnök, valamint találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Simicskó István honvédelmi miniszterrel.

Megbeszélésükön Kövér László és Milan Stech egyetértően hangsúlyozták a parlamenti kapcsolatok intenzitását, a politikai találkozókon tapasztalható összhangot, a két ország közötti együttműködés, a gazdasági kapcsolatok bővülését. Egyeztették álláspontjukat az Európai Unió napirendjén szereplő legaktuálisabb kérdésekről, így érintették az illegális migráció megfékezése érdekében tett erőfeszítéseket, az EU jövőjét, a 2020 utáni többéves költségvetési keretet, a brexit tárgyalásokat, valamint a határvédelem megerősítését érintő kérdéseket. A két házelnök egyetértett a V4-es érdekek uniós szinten összehangolt képviseletének fontosságával. Méltatták a V4-es együttműködés eredményességét. A cseh házelnök kritikát fogalmazott meg néhány déli országgal szemben a nem megfelelő schengeni határvédelemért. Egyetértően megállapították, hogy jelenleg az EU előtt álló legsúlyosabb kihívás a globális migrációs válság, és e tekintetben kulcsfontosságúnak nevezték Törökország szerepét és teljesítményét.  A két házelnök a kétoldalú és a V4-ek együttműködésének további lehetőségei között kiemelte az uniós kérdésekben történő gyorsabb, hatékonyabb egyeztetés szükségességét. Megegyeztek a közigazgatás elektronizálása terén szerzett magyar tapasztalatok átadásáról.

A Képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre.