Előkészítés - Kétoldalú találkozók

Vissza Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Magyarországra látogatott

KépgalériaMarek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke 2016. október 24-25-én Magyarországra látogatott, és részt vett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeken. Útjára elkísérte Kazimierz Golojuch Szejm képviselő, a Magyar Baráti Csoport tagja is. A Szejm elnöke felszólalt az Országgyűlés megemlékező Ünnepi Ülésén, miután megbeszélést folytatott magyar partnerével, Kövér László házelnökkel.

A megbeszélésen az Országgyűlés elnöke az országaink között meglévő kölcsönös, különös figyelem és összetartozás jeleként értékelte a Szejm elnökének látogatását, valamint Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök pár nappal korábbi, a központi állami megemlékezésen való részvételét. A V4-ek együttműködésére vonatkozóan konkrét javaslatokkal éltek: Kövér László felvetette az angol mellett második idegennyelvként a közép-európai nyelvek oktatásának, valamint  a V4-ek Tudományos Akadémiái által közös közép-európai történelemkönyv kidolgozásának gondolatát. Lengyel partnere ugyanakkor egy közös honlap kialakítását, az információs politika erősítését, különböző művészeti ágakban pályázatok meghirdetését, és a V4-ek történelmét bemutató közös kiállítások megszervezését javasolta. A két ország parlamenti munkatársainak kölcsönös tanulmányutakon, parlamenti gyakorlatokon való részvételét is szorgalmazták.  

 

 A képgaléria metekintéséhez kattintson a fényképre.