Az Országgyűlés 2021. február 15-én elfogadta „A Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulójáról” című politikai nyilatkozatot


A magyar Országgyűlés a Visegrádi Együttműködés létrejöttének 30. évfordulója alkalmából, 2021. február 15-én ünnepélyes politikai nyilatkozatot fogadott el. A nyilatkozatban az Országgyűlés elismerését és mély háláját fejezi ki az együttműködés 1991. február 15-i elindulásáért, valamint az európai és euroatlanti integráció megvalósításáért. Méltatja az együttműködés parlamenti dimenziójának szerepét, s elismeréssel adózva országaink, társadalmaink és parlamentjeink eredményei előtt kijelenti, hogy folytatja a visegrádi országok közösségeinek integrációjára és fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket.
„A Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulójáról” című politikai nyilatkozatra vonatkozó, a Külügyi bizottság által előterjesztett javaslat összevont vitájában Németh Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke mondott előterjesztői beszédet. Ebben utalt a visegrádi együttműködés 685 éves, 1335-ig visszanyúló tekintélyes múltjára, s kijelentette, hogy az 1991-es visegrádi szerződés szövegében is meghatározott kihívás és hivatás 2021-ben is érvényes: „Elhatározott szándékunk, hogy a feladatokkal bátran szembenézve, erőfeszítéseinket a közös összekötő történelmi hagyományokra alapozva, a hagyományos európai értékekkel és fő folyamatokkal összhangban mindent megteszünk nemzeteink békéjéért, biztonságáért és felemelkedéséért.”
Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára felszólalásában elmondta, hogy a minisztérium teljes mértékben támogatja a nyilatkozat elfogadását. Az Országgyűlés részéről a Törvényalkotási bizottság előadójaként dr. Mátrai Márta háznagy, majd a frakciók és egyes képviselők is hozzászólásaikban egyaránt méltatták a Visegrádi Együttműködés és az évforduló szerepét.
A politikai nyilatkozatot az Országgyűlés a képviselők egyhangú támogatásával (1 tartózkodással) fogadta el.
+ Politikai nyilatkozat
+ Fotók