Kassa 3 A visegrádi országok parlamenti elnökeinek munkatalálkozója Kassán 2018. október 12-13-án

A visegrádi országok egyéves elnökségét adó Szlovákia parlamentje 2018. október 12–13-án Kassán rendezte meg a szlovák elnökség első magas szintű találkozóját a parlamenti együttműködés keretében. A szlovák Nemzeti Tanács által szervezett informális munkatanácskozás napirendjén a szlovák V4-es elnökség parlamenti eseményeinek bemutatása, a november 14–15-én a német és francia házelnökök részvételével megrendezendő informális házelnöki találkozó témáiról való egyeztetés, valamint az EU jövőjével – különös tekintettel a migráció kérdéseivel – kapcsolatos véleménycsere, továbbá a V4 regionális parlamentközi együttműködés lehetőségei szerepeltek. A találkozón a vendéglátó Andrej Danko szlovák házelnökön kívül részt vett Radek Vondráček, a cseh Képviselőház elnöke, Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke, valamint Michał Seweryński, a lengyel Szenátus alelnöke (a cseh Szenátus vezetői nem vettek részt). A magyar Országgyűlést dr. Latorcai János alelnök képviselte.

A V4-ek szlovák elnökségének parlamenti együttműködése keretében házelnöki szinten november 14–15-én kerül sor a német és francia házelnökök részvételével kibővített találkozóra Pozsonyban, majd ezt követi 2019 márciusában Besztercebányán a Benelux államok parlamenti elnökeinek részvételével zajló hivatalos házelnöki találkozó, végül júniusban, Poprádon zárul a parlamenti elnöki találkozók sora, ahol az informális egyeztetésen a balti országok parlamentjeinek elnökei lesznek a szlovák parlamenti V4-elnökség vendégei. Ezen kívül 2019 januárjában a védelmi, februárban pedig a külügyi parlamenti bizottságok találkoznak.

A munkamegbeszélésen a résztvevők megegyeztek, hogy a 2018. november 14–15-i találkozó témái között az EU jövőjéről (különös tekintettel az európai parlamenti választásokra), a migrációs fejleményekről, illetve a digitális/virtuális tér biztonságáról, a kiberbiztonságról várható eszmecsere.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Andrej Danko egyebek mellett elmondta, hogy „Szlovákiában is lesz vita a 7. cikk kapcsán, mert a szankciók magyar és lengyel testvéreinkkel kapcsolatban nem jelentenek megoldást, és ilyeneket nem szabadna elfogadni addig, amíg nem használjuk ki a demokratikus mechanizmusok nyújtotta összes lehetőséget a kialakult helyzet tisztázására. Jómagam kérni fogom a parlamenti képviselőket, hogy foglalkozzanak ezzel”. Dr. Latorcai János a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „Ma a különböző szakpolitikai témák mentén és a vízió tekintetében is széttöredezett az Európai Unió, szemben a Visegrádi Csoport országaival, amelyek egyértelmű, világos és építő jellegű megoldásokat kínálnak a felvetődő kérdésekre. Nem megosztani, hanem az alapító atyák gondolataihoz visszatérni szeretnénk, ahhoz a közösséghez, amely képes volt az európai integrációt fölépíteni egy háború romjaiból.” Hozzátette: „Az EU jövője tekintetében 2019 fontos év lesz, mert az EP-választásokon eldől Európa sorsa. Reméljük, hogy az új uniós intézmények tiszteletben fogják tartani a lefektetett hatásköri szabályokat, és nem terjeszkednek azon túl. Minden uniós választópolgárt arra biztatunk, hogy olyan képviselőket válasszanak, akik elkötelezettek egy jól működő Európa mellett.”

Fotók