A Visegrádi Csoport parlamenti elnökeinek találkozója a Topacz kastélyban, 2021. június 11.


A Visegrádi Csoport (V4) soros elnöki tisztségét betöltő Lengyelország parlamenti elnökei – Elżbieta Witek, a lengyel Szejm és Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus elnöke – 2021. június 11-én személyesen látták vendégül a visegrádi országok házelnökeit a Wrocław melletti Topacz kastélyban. Az esemény házigazdái mellett a megbeszélésen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, továbbá Radek Vondráček, a cseh Képviselőház, Miloš Vystrčil, a cseh Szenátus, illetve Boris Kollár, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke.  A lengyel V4-es elnökség záróeseményeként megvalósult személyes találkozó két fő témája A V4-ek közös válasza a regionális és globális kihívásokra és fenyegetésekre (ezen belül a Visegrádi Csoport katonai együttműködésének fejlesztési irányai a NATO Keleti Szárnyának erősítése és az EU katonai képességeinek kiépítésével összefüggésben, illetve a fegyveres konfliktusok, a Covid–19-járvány és a migráció hatása régiónk stabilitására és biztonságára), valamint Az Európa jövőjéről szóló konferencia és a nemzeti parlamentek szerepe volt.

A regionális és globális kihívásokra és fenyegetésekre adandó válasz kapcsán a résztvevők méltatták a sikeres katonai együttműködést, valamint hangsúlyozták a közös fellépés további szükségességét, a kiberbiztonság fontosságát, utaltak a járványügyi felkészültség javításának és összehangolásának igényére, s felhívták a figyelmet a migráció továbbra is jelenlevő veszélyeire. Kövér László kiemelte továbbá a Nyugat-Balkán országainak biztonságpolitikai szerepét is.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia és a nemzeti parlamentek szerepe témakörben Elżbieta Witek a Szejmben létrehozott, a témával foglalkozó állandó albizottság, Tomasz Grodzki a közös felelősség, Kövér László pedig a tagjelöltek bevonásának fontosságát hangsúlyozta. Miloš Vystrčil felvetette az Európai Unió jelenlegi vívmányai, a szükséges változtatások előzetes felmérésének szükségességét, míg Radek Vondráček a téma népszerűsítéséről, Boris Kollár pedig a tervezett többszintű vitáról és a létrehozandó polgári platformokról számolt be.

A rendezvény és az azt követő sajtótájékoztató során Kövér László házelnök köszönetet mondott a lengyel V4-elnökség sikeres erőfeszítéseiért, majd tájékoztatást adott a Visegrádi Együttműködés 2021. július 1-el kezdődő soros magyar elnöksége tervezett parlamenti programjairól. Felvetette továbbá, hogy a konferencia során elhangzottak alapján az Országgyűlés kész koordinálni a visegrádi országok Európa jövője konferencián való részvételre delegált parlamenti képviselőinek együttműködését is.

A házelnökök a találkozó végén közös nyilatkozatban fejezték ki egységes véleményüket.

+ Fotók
+ Közös nyilatkozat