A V4 parlamenti elnökök hivatalos találkozójaMarek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke és Stanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke 2017. március 6-7-re a V4 házelnököket hivatalos találkozóra Varsóba hívta meg.  Az eseményen a meghívó felek és az Országgyűlés elnöke, Kövér László mellett Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Jan Hamáček, a cseh Képviselőház elnöke, és Milan Štěch, a cseh Szenátus elnöke vett részt.  A rendezvényt követően a magyar házelnök lengyel partnereivel kétoldalú megbeszélést is folytatott.

A tanácskozás napirendjén az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzelések, illetve a V4 parlamenti együttműködés erősítésének lehetőségei szerepeltek.  

A találkozó résztvevői az Európa jövőjével kapcsolatos közös gondolkodást rendkívül  időszerűnek ítélték.  Az uniós alapszerződési keretek betartásával szükséges tartották, hogy a nemzeti parlamentek erősebb hangon szólaljanak meg az uniós döntéshozatalban.  Abban, hogy az EU-t át kell alakítani minden résztvevő egyetértett.  Egyetértés volt a tekintetben is, hogy az uniós intézmények működése nem kielégítő, ezért  megfontolásra érdemesnek tartották a V4 Parlamenti Közgyűlés formalizálását.  Kövér László az európai ügyi bizottságok évente háromszori találkozóját javasolta, és felhívta a figyelmet a szubszidiaritási vizsgálatokkal kapcsolatos álláspontok egyeztetésének fontosságára. A V4 parlamenti együttműködés erősítésének lehetőségeit áttekintve a tanácskozás résztvevői konkrét javaslatokat tettek.

A V4 parlamenti elnökök hivatalos találkozóját követően a magyar házelnök kétoldalú megbeszélést folytatott a lengyel Szejm és Szenátus elnökeivel. Ezen a V4-együttműködés  fejlesztési irányairól szakértői egyeztetéseket és információcseréket javasoltak.  A lengyel partnerek támogatásukról biztosították a három törvényhozás - lengyel Szejm és Szenátus, magyar Országgyűlés - közötti stratégiai megállapodás létrehozásának – magyar részről történt - felvetését.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre.