Tisztelt Olvasó!

A magyar Országgyűlés mindig is elkötelezett volt az 1991-ben létrejött visegrádi együttműködés parlamenti dimenziójának fejlesztése iránt.

Örömmel készültünk ezért a Visegrádi Csoport 2021. július 1. és 2022. június 30. között Magyarország által betöltendő elnökségi feladataira. A V4-es elnökséget lengyel barátainktól vesszük át, és jövőre szlovák barátainknak adjuk majd tovább. Elnökségünknek nagy hangsúlyt ad, hogy annak első felére 2021-ben, a visegrádi együttműködés létrejöttének 30., jubileumi évében kerül sor, ami egybeesik az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 2021. évi magyar elnökségével is.

A világnak és azon belül a közép-európai régiónak a közelmúltban számos kihívással kellett szembenéznie, s ez a jövőben sem lesz másképp. A lengyel V4-elnökséget jelentősen megnehezítő COVID–19 világjárvány mellett többek közt számos biztonságpolitikai kérdés, a délkelet-európai régió és a Keleti Partnerség támogatása, illetve az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében felmerülő különböző témák is mind egységes fellépést igényelnek. 

A magyar V4-elnökség parlamenti eseményei illeszkednek elnökségünk fő kormányzati üzeneteihez, amelyek középpontjában a világjárványt követő újraindítást találjuk, amihez hozzátartozik a stabil és biztonságos európai jövőkép megteremtése, a gazdasági újraindítás és társadalmi újranyitás, illetve a „V4+” partnerségek erősítése. 

A magyar Országgyűlés az elnökség alatt tervezett számos házelnöki és szakbizottsági szintű rendezvényével aktív szerepet vállal a visegrádi országok parlamentjei közti együttműködés elmélyítésében, a nemzeti parlamentek szerepének erősítésében, így különösen az Európa jövőjére vonatkozó elképzelések vagy a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásának támogatása kapcsán a parlamenti párbeszéd tekintetében. Az Országgyűlés elnökeként célom, hogy cseh, lengyel és szlovák képviselőtársaimmal olyan területeket találjunk, amelyeken országaink közös álláspontját meg tudjuk jeleníteni Európa tárgyalóasztalainál.

Bízva eddigi sikeres együttműködésünk eredményes továbbfejlesztésében, e honlapon továbbra is folyamatos tájékoztatást nyújtunk parlamenti találkozóinkról.

Tisztelettel: 

                                    Kövér László
                                   az Országgyűlés elnöke