kover cimlap4

A magyar Országgyűlés elkötelezettsége a Visegrádi Együttműködés parlamenti együttműködésének erősítése iránt töretlen annak 1991-es létrehozása óta. A parlamenti kapcsolatok a Visegrádi Csoport országai külügyi és honvédelmi bizottsági elnökeinek 1998. évi, a házelnöki szintű egyeztetések pedig a parlamenti elnökök 2003. évi budapesti találkozói óta rendszeresek.


(folytatás)

Visegrad Group logo


 

Szlovák Elnökség 2022. 07.01 – 2023.06.30.

V4 házelnöki találkozók

Az elmúlt 30 évben a négy ország regionális együttműködése révén, az ideológiai különbségeket is áthidalva sikerült együtt képviselni közös érdekeinket. A cseh parlament elnökeinek hazánkra vonatkozó megjegyzései igaztalanok és tiszteletlenek, nem felelnek meg a tényeknek, és kétségbe vonják a magyar kormány azon jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa.

 információk később várhatók

V4 bizottsági találkozók

A V4 parlamenti együttműködésének elnökségét 2022. július 1. és 2023. június 30. között betöltő szlovák Nemzeti Tanács 2022. december 4-5. között rendezi meg a V4 országok parlamentjei védelmi és biztonsági bizottságainak ülését Pozsonyban.


​​​​​​​A Visegrádi Csoport (V4) elnökségét 2022. július 1. és 2023. június 30. között betöltő Szlovákia Nemzeti Tanácsa 2022. október 23-24-én rendezte meg a visegrádi országok parlamentjei gazdasági bizottságainak találkozóját Pozsonyban. Az eseményen, amelynek házigazdája Peter Kremský szlovák gazdasági bizottsági elnök volt, valamennyi V4-es parlamenti kamara illetékes bizottsága képviseltette magát. A találkozón az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága részéről Riz Gábor, a bizottság tagja vett részt.


​​​​​​​A Visegrádi Együttműködés szlovák elnöksége keretében a V4-országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak találkozójára 2022. október 13–14-én Pozsonyban került sor. Az eseményen az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága részéről Győrffy Balázs és Barkóczi Balázs alelnökök vettek részt. A rendezvényen a házigazda Szlovákia mellett a lengyel parlament mindkét házának delegációját bizottsági elnök vezette, magyar részről és a cseh Képviselőház részéről alelnökök vettek részt, a cseh Szenátust pedig az illetékes bizottság tagja képviselte.

Magyar Elnökség 2021.07.01. - 2022.06.30

V4 házelnöki találkozók


2021. szeptember 23-án a visegrádi Királyi Palotában került sor a Visegrádi Csoport (V4) parlamenti elnökeinek hivatalos találkozójára az Országgyűlés szervezésében. A magyar V4-elnökség során második alkalommal látogattak Magyarországra a visegrádi országok parlamentjeinek vezetői Kövér László, az Országgyűlés elnöke meghívására. Az eseményen a cseh Képviselőházat Radek Vondráček házelnök, a cseh Szenátust Miloš Vystrčil elnök, a lengyel Szenátust Tomasz Grodzki elnök, míg a lengyel Szejmet Ryszard Terlecki alelnök, a Szlovák Nemzeti Tanácsot pedig Grendel Gábor alelnök képviselte.


A Visegrádi Csoport (V4) magyar elnökségének első parlamenti rendezvényeként 2021. július 15–16. között az Országgyűlés szervezésében valósult meg a visegrádi országok parlamenti elnökeinek nem hivatalos találkozója Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban.

V4 bizottsági találkozók


A V4-ek magyar elnökségének keretében az Országgyűlés szervezésében 2021. december 8-án került megrendezésre a visegrádi országok nemzeti parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak videokonferenciája az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának aktuális kérdéseiről. Az esemény házigazdája az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága részéről Font Sándor elnök volt.


Lengyel kezdeményezésre, a magyar V4-elnökség szervezésében a visegrádi országok és a balti országok (V4 és B3) nemzeti parlamentjeinek külügyi bizottsági elnökei 2021. november 22-én megbeszélést folytattak online formában „Az Európai Unió Belarusszal közös, külső határszakaszainál kialakult helyzet” címmel.

Kapcsolódó témák

Események


A visegrádi országok parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozójára 2022. április 24–26. között Kassán, a szlovák Nemzeti Tanács szervezésében került sor. A rendezvény házigazdája Vladimira Marcinková szlovák bizottsági elnök volt, és – a lengyel Szenátus kivételével – minden V4-es parlamenti kamara illetékes bizottsága képviseltette magát. Az eseményen az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága részéről dr. Hörcsik Richárd elnök és Tessely Zoltán alelnök vett részt. Az esemény egy részére online bekapcsolódott Ivanna Klympush-Tsintsadze, az ukrán parlament Európai integrációs bizottságának elnöke is, aki megköszönte minden országnak az Ukrajnának eddig nyújtott segítséget, és kérte a további segítséget ahhoz, hogy harcoljanak és túléljék a helyzetet.


2022. március 17-én rendezték meg az Országgyűlés elnöke, az igazságügyi miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője által „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel meghirdetett pályázat díjkiosztóját az Országházban


A V4 magyar elnöksége keretében Magyarország párizsi nagykövetsége 2021. november 25-én Párizsban parlamentközi kollokviumot szervezett Európa jövője témájában a V4-országok és Franciaország nemzeti parlamenti képviselőinek részvételével. A személyes jelenléttel zajló rendezvényen az Országgyűlést dr. Juhász Hajnalka, az Európai ügyek bizottsága tagja és dr. Szakács László, a Gazdasági bizottság tagja képviselte.