kover cimlap4

A magyar Országgyűlés mindig is elkötelezett volt az 1991-ben létrejött visegrádi együttműködés parlamenti dimenziójának fejlesztése iránt.

Örömmel készültünk ezért a Visegrádi Csoport 2021. július 1. és 2022. június 30. között Magyarország által betöltendő elnökségi feladataira. A V4-es elnökséget lengyel barátainktól vesszük át, és jövőre szlovák barátainknak adjuk majd tovább. Elnökségünknek nagy hangsúlyt ad, hogy annak első felére 2021-ben, a visegrádi együttműködés létrejöttének 30., jubileumi évében kerül sor, ami egybeesik az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 2021. évi magyar elnökségével is.
(folytatás)

Visegrad Group logo

Magyar Elnökség 2021.07.01. - 2022.06.30

V4 házelnöki találkozók


A Visegrádi Csoport (V4) magyar elnökségének első parlamenti rendezvényeként 2021. július 15–16. között az Országgyűlés szervezésében valósult meg a visegrádi országok parlamenti elnökeinek nem hivatalos találkozója Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban.

V4 bizottsági találkozók

A Visegrádi Csoport (V4) magyar elnöksége keretében megrendezésre kerülő bizottsági találkozók dátuma és témái kialakítás alatt vannak. 

Lengyel Elnökség 2020.07.01. - 2021.06.30

V4 házelnöki találkozók


A Visegrádi Csoport (V4) soros elnöki tisztségét betöltő Lengyelország parlamenti elnökei – Elżbieta Witek, a lengyel Szejm és Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus elnöke – 2021. június 11-én személyesen látták vendégül a visegrádi országok házelnökeit a Wrocław melletti Topacz kastélyban.


A Visegrádi Csoport (V4) soros elnöki tisztségét betöltő Lengyelország parlamenti elnökeinek kezdeményezésére 2021. április 21-én valósult meg a visegrádi országok házelnökeinek online találkozója.


2021. január 12-én a Visegrádi Csoport lengyel elnöksége keretében Elżbieta Witek, a lengyel Szejm, valamint Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus elnöke meghívására online formában került sor a Visegrádi Csoport országai (V4) parlamenti elnökeinek találkozójára.

V4 bizottsági találkozókMarek Matuszewski, a lengyel Szejm testneveléssel, sporttal és idegenforgalommal foglalkozó bizottsága alelnökének kezdeményezésére 2021. június 22-én került sor a visegrádi országok sporttal és idegenforgalmi kérdésekkel foglalkozó bizottságainak videokonferenciájára, melyen a lengyel Szejm, a cseh Képviselőház, a szlovák Nemzeti Tanács, valamint az Országgyűlés delegációi vettek részt.


Marek Suski, a lengyel Szejm Energia- és klímaügyi, illetve állami vagyonnal foglalkozó bizottságának elnöke volt a házigazdája a visegrádi országok parlamentjei energiaügyi bizottságainak képviselői számára szervezett videokonferenciának 2021. június 9-én.


Marek Kuchciński, a lengyel Szejm Külügyi bizottsága elnökének kezdeményezésére 2021. június 8-án került sor a visegrádi országok parlamentjei külügyi bizottságainak videokonferenciájára.

Kapcsolódó témák

Események


A magyar Országgyűlés a Visegrádi Együttműködés létrejöttének 30. évfordulója alkalmából, 2021. február 15-én ünnepélyes politikai nyilatkozatot fogadott el. A nyilatkozatban az Országgyűlés elismerését és mély háláját fejezi ki az együttműködés 1991. február 15-i elindulásáért, valamint az európai és euroatlanti integráció megvalósításáért, méltatja az együttműködés parlamenti dimenziójának szerepét, s kijelenti, hogy folytatja a visegrádi országok közösségeinek integrációjára és fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket.


Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2020. június 30-án az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Boris Kollárt, a szlovák Nemzeti Tanács elnökét.


2019. november 4-én valósult meg Budapesten a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek Konferenciája az Országgyűlés szervezésében, a konferenciasorozat 2004-es megindítása óta immár kilencedik alkalommal.


A jogállamisági kérdést le kell választani az Európai Unió (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési kerete és a helyreállítási alap témájáról – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután 2020. október 14-én a nyugat-lengyelországi Wrocławban lengyel hivatali partnerével találkozott.