A visegrádi országok parlamentjei védelmi és biztonsági bizottságainak találkozója, 2024. április 28–29., Prága


A Visegrádi Csoport elnökségét 2023. július 1. és 2024. június 30. között betöltő Csehország Képviselőháza és Szenátusa közös szervezésben 2024. április 28–29. között rendezte meg a visegrádi országok parlamentjei védelmi és biztonsági bizottságainak találkozóját Prágában.

Az esemény házigazdái Pavel Žáček, a cseh Képviselőház Biztonsági Bizottságának elnöke, valamint Pavel Fischer, a cseh Szenátus Külügyi, Védelmi és Biztonsági Bizottságának elnöke voltak, és azon valamennyi V4-es parlamenti kamara illetékes bizottságai képviseltették magukat. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága részéről Sas Zoltán bizottsági elnök, Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága részéről dr. Simon Miklós bizottsági alelnök, illetve Móring József Attila bizottsági tag vettek részt a találkozón.

Az első napirendi pont a migrációval mint közép-európai kihívással foglalkozott, a felvezető előadásokat Radek Kaňa cseh belügyminiszter-helyettes, valamint Martin Vondrášek cseh országos rendőrfőkapitány tartotta. A konferencia első napirendi pontjának végén a V4-ek közös következtetéseket is elfogadtak az Európai Unió Migrációs Paktumának aktuális helyzetével kapcsolatban, s ebben hangot adtak a migrációs nyomás megerősödése miatti aggodalmuknak, továbbá ismertették a lehetséges megoldási javaslataikat, megemlítve többek közt az új stratégiai partnerségek kialakításának fontosságát, a külső határok fokozott védelmének jelentőségét, a migránsok csempészete elleni küzdelmet, valamint a fokozott visszatérítés számottevő szerepét. Második napirendi pontként, melynek témáját a V4-országoknak az Oroszország ukrajnai agresszióját követő védelme szolgáltatta, Jan Jireš, a cseh Védelmi Minisztérium Politikai és Stratégiai Igazgatóságának főigazgatója, valamint Karel Řehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke tartottak előadást. A résztvevők között egyetértés volt abban, hogy a témával kapcsolatos sokrétű vita végeredményben a részes felek közötti párbeszédet, valamint egymás álláspontjának megismerését segítette.
 

+fotók (cseh Képviselőház)

+Következtetés