V4 országok parlamentjei gazdasági bizottságainak videokonferenciája, 2021. december 10.


A V4-ek magyar elnökségének keretében az Országgyűlés szervezésében 2021. december 10-én került megrendezésre a visegrádi országok nemzeti parlamentjei gazdasági bizottságainak videokonferenciája. Az esemény házigazdája az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke, Bánki Erik volt, s az eseményen részt vett dr. Mellár Tamás alelnök és Varga Gábor bizottsági tag is.

A videokonferencián a lengyel Szejm részéről Marek Suski, az Energia- és klímaügyi, valamint állami vagyonnal foglalkozó bizottság elnöke, Krzysztof Tchórzewski, a Gazdasági és fejlesztési bizottság elnöke, a lengyel Szenátus részéről pedig Maria Koc, a Nemzetgazdasági és innovációs bizottság elnöke és Mariusz Gromko, a bizottság tagja vett részt. Cseh részről Hana Žáková, a Szenátus Nemzetgazdasági, mezőgazdasági és közlekedési bizottsága energetikáért és közlekedésért felelős albizottságának elnöke, a szlovák Nemzeti Tanács részéről pedig Peter Kremský, a Gazdasági bizottság elnöke volt jelen a találkozón. A konferencián „a hidrogénalapú gazdaság, energiabiztonság, az energiaköltségek csökkentése és alacsonyan tartása”, valamint „az adórendszer és a béreket terhelő járulékok csökkentése a versenyképesség tükrében” témákban folyt az egyeztetés.

Az első téma vitaindító előadását Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára tartotta. Beszédében kiemelte, hogy Magyarország és a V4-ek is elkötelezettek a dekarbonizációs célok elérése iránt, ugyanakkor az energiabiztonság és az energiaárak kérdése abszolút prioritás. Beszámolt hazánk hidrogén-stratégiájáról, s hangsúlyozta a V4-ek együttműködésének fontosságát a kutatás-fejlesztés, az oktatás és az uniós jogi szabályozási keret kialakítása, valamint konkrét projektek kezdeményezése terén is.

A második témakör megtárgyalása Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vitaindító videoüzenetével kezdődött. Ebben a miniszter méltatta a Visegrádi Csoport jelentőségét, erejét és versenyképességét, s hangsúlyozta az együttműködés fontosságát. Aláhúzta, hogy a nemzeti adórendszerrel kapcsolatos döntések meghozatalának nemzeti hatáskörbe kell tartoznia. Hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem fontossága mellett fontos az észszerűség, s a gáz- és atomenergia használata a mindennapok realitásának része Közép-Európában.   

Bánki Erik fontos eredménynek értékelte, hogy a V4-ek parlamentjeinek gazdasági bizottságai immár rendszeresen folytatnak egyeztetéseket. A második témakörben beszámolt a magyar gazdaság eredményeiről, a családtámogatási rendszerről és a gazdaságfehérítő intézkedésekről. Zárszavában üdvözölte a számos témában tapasztalható egyetértést, s kiemelte a kutatás-fejlesztés támogatásának fontosságát.

Az online találkozó végén a V4-országok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el.

+fotók
+közös nyilatkozat