Magyarország 2017. július 1. és 2018. június 30. között tölti be a Visegrádi Csoport elnökségét, amelyet hazánk Lengyelországtól vesz át. A következő évben számos olyan jelentős eseménnyel, kihívással kell szembenéznünk, melyek kapcsán kulcsfontosságú lesz a regionális együttműködés. Ezek közül kiemelendőek az Unió jövőjéről szóló vita, az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozásáról szóló tárgyalások, a migrációs válság kezelése és az európai biztonság javításának kérdése.
(folytatás)

Magyar elnökség eseményei 2017.07.01-2018.06.30

V4 házelnöki találkozók

A visegrádi országok parlamenti elnökeinek informális találkozója 2018. június 21–23.

A Visegrádi Csoport magyar elnöksége parlamenti együttműködésének záró eseményét, a visegrádi országok parlamenti elnökeinek informális találkozóját és a V4-ek parlamenti válogatottjainak labdarúgótornáját 2018. június 21–23. között rendezte meg az Országgyűlés Balatonfüreden.

A Visegrádi Négyek házelnökeinek hivatalos találkozója, valamint a V4 házelnökök és parlamenti bizottságok konferenciája

A visegrádi országok hivatalos házelnöki találkozójára 2018. március 1–2-án került sor Budapesten.

A V4-ek parlamenti elnökeinek informális találkozója, 2017. december 1.

A V4-ek magyar elnökség első házelnöki találkozójának Budapest adott otthont. A tanácskozáson Kövér László, az Országgyűlés elnöke meghívására...

V4 bizottsági találkozók

A V4 parlamentek Védelmi bizottságainak találkozója 2018. február 21–22-én

A V4 magyar elnökség parlamenti dimenziója keretében a védelmi bizottságok képviselői 2018. február 21–22-én tanácskoztak Budapesten.

A V4 parlamentek mezőgazdasági bizottságainak találkozója 2018. február 14–15-én

A visegrádi országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak képviselői 2018. február 14–15-én tanácskoztak Budapesten.

A V4 országok parlamentjei gazdasági bizottságainak találkozója 2018. február 7–8.

A Visegrádi Országok parlamentjei gazdasági bizottságainak képviselői 2018. február 7–8-án tanácskoztak Budapesten.

V4 napirendek

V4 Tér-Zene program júniusban a Kossuth téren

V4 Tér-Zene program júniusban a Kossuth téren

V4 parlamenti könyvtárak és kutatószolgálatok éves találkozója 2018. május 24–25-én Budapesten

V4 parlamenti könyvtárak és kutatószolgálatok éves találkozója 2018. május 24–25-én Budapesten

Szakértői konferencia az Európai Unió jövőjéről - Értékek címmel 2018. február 22-23-án Budapesten

Szakértői konferencia az Európai Unió jövőjéről - Értékek címmel 2018. február 22-23-án Budapesten.

Előkészítés (2016.07.01. - 2017.07.01.)

V4 házelnöki találkozók

null Kövér László házelnök részvétele a V4 parlamenti elnökök munka-találkozóján, 2016. december 3-4.

Házelnöki találkozó Przemyśl-benMarek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke és Stanisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke 2016. december 3-4-re a V4 házelnököket munka-találkozóra Przemyśl-be hívta meg. Az eseményen a meghívó felek és az Országgyűlés elnöke mellett részt vett Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Milan Štěch, a cseh Szenátus elnöke, valamint Jaroslava Pokorná Jermanová, a cseh Képviselőház alelnöke is.

A rendezvény napirendjén az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzelések, ezen belül a nemzeti parlamentek szerepének megerősítése, valamint a V4-együttműködés ismertségének erősítésére vonatkozó gyakorlati javaslatok szerepeltek.

Az idén második alkalommal megtartott, a V4-ek parlamentjeinek vezetői közötti informális egyeztetésen a résztvevők egy  erős szolidáris államok együttműködésén alapuló Európa mellett foglaltak állást. Fontosnak nevezték a nemzeti parlamentek európai uniós döntéshozatalban betöltött szerepének erősítését, és a V4 országok hozzájárulását az EU válságból való kilábalásához. Konkrét javaslatokat tettek a parlamenti szintű együttműködés intenzívebbé tételére. A bizottságok gyakoribb találkozóival, egyeztetéseivel szinte mindannyian egyetértettek. A napjainkban tapasztalható válság-hullámra hivatkozással megfogalmazódott az igény egy közös Európa-vízió kialakítására. Érintették az Európai Parlament második, nemzeti parlamenti kamarája felállításának gondolatát. Kiemelték a jobb információcsere szükségességét, s ennek kapcsán felmerült az EP képviselők és a sajtóügynökségek bevonásának lehetősége.
A V4 együttműködés gyakorlati dimenziójának megvitatása során a konferencia résztvevői fontosnak nevezték, hogy a V4 minél ismertebb és elfogadottabb  legyen,  majd áttekintették a tagállamok népszerűsítését és az együttműködés elmélyítését elősegítő programokra vonatkozó konkrét javaslataikat. Így felmerült:  közös kiállítások szervezése, V4 házelnökök védnöksége nemzetközi versenyek felett, közös honlap és közös projektek megvalósítása,  parlamenti gyakornoki program kialakítása, a közmédiában  a Visegrádi együttműködés hete program bevezetése, valamint a 2017-es évnek a Visegrádi együttműködés évévé nyilvánítása. A javaslatokról döntés ezen az informális tanácskozáson nem született.

A rendezvény margóján Kövér László házelnök szlovák partnerével, Andrej Danko-val rövid kétoldalú megbeszélést is folytatott.

A galéria megtekintéséhez kattintson a fényképre.

V4 bizottsági találkozók

A visegrádi országok európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozója, 2017. május 21-23.

Ľuboš Blaha, a Szlovák Nemzeti Tanács Európai ügyek bizottságának elnöke meghívására a V4 európai ügyek bizottságai találkozójára 2017. május 21-23. között Pozsonyban került sor. A tanácskozáson az Országgyűlés Európai ügyek bizottságát Hörcsik Richárd elnök, Tessely Zoltán és Bana Tibor alelnökök, és Juhász László főtanácsadó képviselte.

A találkozó napirendjén három témakör szerepelt: az élelmiszerek kettős minősége, az Európai Unió jövője, valamint a soron következő, LVII. COSAC ülés napirendi pontjainak megvitatása.

A V4-es országok parlamentjeinek külügyi bizottsági találkozója 2017. február 27-28.

A Varsóban 2017. február 27-28-án megtartott találkozón a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságát Németh Zsolt elnök, Csenger-Zalán Zsolt alelnök és Velez Árpád képviselte.
A találkozó napirendjén az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország, ill. a Donald Trump elnökségének hatásai a keleti politikára; az európai biztonsági kihívások; valamint a déli szomszédság, migráció, terrorizmus, a szíriai konfliktus, valamint a Törökországhoz fűződő kapcsolatok kérdésköre szerepelt.

V4 Kétoldalú találkozók

Kövér László házelnök találkozója Andrej Danko szlovák házelnökkel, 2017. április 12.

Kövér László házelnök informális keretek között találkozott Andrej Dankoval, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökével 2017. április 12-én Esztergomban.

Latorcai János alelnök részvétele a Kárpátok Európája konferencián, 2016. szeptember 6-8.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke 2016. szeptember 6-8. között a dél-lengyelországi Krynicában részt vett a Kárpátok Európája konferencián, melynek nyitó tanácskozásán a V4 országok házelnökei „A Visegrád Csoport: jelenlegi kihívások, az együttműködés új formái” címmel szólaltak fel.

Kövér László, az Országgyűlés elnökének lengyelországi látogatása, 2016. szeptember 9-11.

A házelnököt lengyelországi útjára elkísérte Csúcs Lászlóné, az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója és Szakáli István Lóránt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.