A Visegrádi Csoport parlamenti elnökeinek pozsonyi találkozója, 2023. február 3.


A Visegrádi Csoport elnökségét 2022. július 1. és 2023. június 30. között betöltő Szlovákia Nemzeti Tanácsa a pozsonyi várban 2023. február 3-án rendezte meg a visegrádi országok parlamenti elnökeinek hivatalos találkozóját. Az eseményen Boris Kollár, a szlovák Nemzeti Tanács elnökének meghívására részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Markéta Pekarová Adamová, a cseh Képviselőház, Miloš Vystrčil, a cseh Szenátus, Elżbieta Witek, a lengyel Szejm, illetve Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus elnöke. A találkozón a házelnökök két témáról folytattak eszmecserét: elsőként régiónk biztonsági helyzetéről, beleértve az ukrajnai helyzetet, valamint az illegális migrációról és a schengeni térség védelméről, ezt követően pedig az energiaválságról, illetve annak európai megoldásairól tárgyaltak.

A találkozó bevezetőjeként Boris Kollár örömét fejezte ki az iránt, hogy sikerült tető alá hozni az eseményt valamennyi visegrádi ország parlamentje elnökének részvételével. Az első napirendi pont során mondott beszédében valamennyi házelnök hangsúlyozta az Ukrajnának való segítségnyújtás fontosságát, és rámutattak a háború súlyos következményeire is. Emellett mind a szlovák, mint a cseh, mind pedig a lengyel elnökök kiemelték a NATO bővítésének jelentőségét, és érdeklődtek egyúttal, hogy az Országgyűlésben mikor történhet meg Svédország és Finnország csatlakozásának ratifikációja. Kövér László ezzel kapcsolatban tájékoztatta kollégáit, hogy várhatóan a 2023. február 27-én induló tavaszi ülésszak kezdetén kerül napirendre a kérdés az Országgyűlésben, és ehhez kapcsolódóan beszámolt az ezzel meginduló jogalkotási folyamat várható időbeli alakulásáról is. A visegrádi együttműködéssel kapcsolatban hangsúlyozta: az Magyarország számára a közös érdekek és álláspontok érvényesítését szolgáló szervezetet jelenti, amelynek célja az egymás véleményének tiszteletben tartásán alapuló, őszinte véleménycsere, és amely nem törekszik minden esetben egyhangúságra.

A hozzászólások során Miloš Vystrčil cseh szenátusi elnök elmondta, a V4-ek jelentős értéke meglátása szerint abban áll, hogy valamennyi országnak van történelmi tapasztalata a totalitárius rendszerrel és a jogfosztással kapcsolatban, amely érték meghatározza, merre haladjanak tovább. Markéta Pekarová Adamová cseh képviselőházi elnök emlékeztetett az orosz imperializmus és agresszió terén szerzett kelet-európai rossz tapasztalatokra, emellett hangsúlyozta, hogy Ukrajnát minden tőlünk telhető módon segíteni kell. Ezzel kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, amiért nincs maximálisan kihasználva a teljes V4-es potenciál. Elżbieta Witek, a lengyel Szejm elnöke szintén kiemelte a V4-ek fontosságát és aláhúzta, hogy a visegrádi országok rendelkezhetnek eltérő nézetekkel, azonban a lényeg, hogy egy irányba haladjanak. Tomasz Grodzki lengyel szenátusi elnök szerint a V4 jó platformot kínál a problémákra való megoldás megtalálására. Hangsúlyozta továbbá az egységes fellépés jelentőségét az új kihívások leküzdésében.  

Az esemény során a házelnökök közös nyilatkozatban fejezték ki a találkozó témáival kapcsolatos közös álláspontjukat.

A találkozóhoz kapcsolódó 2023. február 3-i bejegyzés Kövér László, az Országgyűlés elnökének oldalán olvasható, ITT.
 

+ fotók
+ közös nyilatkozat