kover cimlap4

Magyarország 2017. július 1. és 2018. június 30. között tölti be a Visegrádi Csoport elnökségét, amelyet hazánk Lengyelországtól vesz át. A következő évben számos olyan jelentős eseménnyel, kihívással kell szembenéznünk, melyek kapcsán kulcsfontosságú lesz a regionális együttműködés. Ezek közül kiemelendőek az Unió jövőjéről szóló vita, az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozásáról szóló tárgyalások, a migrációs válság kezelése és az európai biztonság javításának kérdése.
(folytatás)

Magyar elnökség eseményei 2017.07.01-2018.06.30

V4 házelnöki találkozók

A Visegrádi Csoport magyar elnöksége parlamenti együttműködésének záró eseményét, a visegrádi országok parlamenti elnökeinek informális találkozóját és a V4-ek parlamenti válogatottjainak labdarúgótornáját 2018. június 21–23. között rendezte meg az Országgyűlés Balatonfüreden.

A visegrádi országok hivatalos házelnöki találkozójára 2018. március 1–2-án került sor Budapesten.

A V4-ek magyar elnökség első házelnöki találkozójának Budapest adott otthont. A tanácskozáson Kövér László, az Országgyűlés elnöke meghívására...

V4 bizottsági találkozók

null A V4 parlamentek mezőgazdasági bizottságainak találkozója 2018. február 14–15-én

A közös nyilatkozat aláírásaA visegrádi országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak képviselői 2018. február 14–15-én tanácskoztak Budapesten. A résztvevők két rendkívüli jelentőséggel bíró témát – a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjét, valamint az élelmiszerek kettős minőségét, illetve a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő kérdéseket – tekintettek át.
A találkozón Font Sándor, vendéglátó bizottsági elnök mellett Karel Kratochvíle, a Cseh Szenátus Nemzetgazdasági, mezőgazdasági és közlekedési bizottságának tagja, Jaroslav Faltýnek, a Cseh Képviselőház Mezőgazdasági bizottságának elnöke, Jarosław Sachajko, a Lengyel Szejm Mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának elnöke, Jerzy Chróścikowski, a Lengyel Szenátus Mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának elnöke, továbbá Mikuláš Krajkovič, a Szlovák Nemzeti Tanács Mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságának alelnöke vett részt. A napirendi pontokhoz hozzászólt Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár is.
Font Sándor hangsúlyozta a több mint 50 éves múltra visszatekintő KAP jelentőségét a biztonságos élelmiszer-ellátás és az egységes mezőgazdasági piac stabilitásának fenntartása szempontjából. Utalt Az élelmiszer-ágazat és mezőgazdaság jövője elnevezésű európai bizottsági közleményre, amelynek bizonyos elemeivel a V4-ek egyetértenek. Így azzal, hogy a közvetlen kifizetések rendszerének a KAP lényegi elemének kell maradnia, s hogy a KAP kétpilléres szerkezetét meg kell őrizni. A KAP jövőbeli céljaival kapcsolatban megjegyezte, hogy a V4-ek ellenzik a mezőgazdaságtól független, így a migráció kezelésével kapcsolatos kérdések KAP-ba történő beemelését. A tanácskozás résztvevői támogatásukról biztosították az Európai Bizottságnak a KAP további egyszerűsítésére és modernizációjára vonatkozó törekvését, de fontosnak nevezték, hogy a forrásokat továbbra is a gazdák kapják meg. Egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak a továbbiakban is olyan Közös Agrárpolitikára van szüksége, amely hatékony megoldást nyújt a különféle válsághelyzetek kezelésére, és amely által az európai agrárium és élelmiszeripar versenyképes szereplő maradhat. Hangsúlyozták, hogy a jövőben csökkenteni kell a gazdálkodók és a nemzeti hatóságok adminisztratív terheit. Czerván György aláhúzta: a 2020 utáni KAP kereteinek kidolgozásakor széleskörű összefogásra lesz szükség, s ebben különös hangsúlyt kaphat a V4-ek növekvő érdekérvényesítő szerepe. A tanácskozás résztvevői egyöntetűen elutasították az Unión belüli piaci szereplők megkülönböztetését. Bognár Lajos kiemelte: az egyenlők Európájában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, ugyanakkor több tagállamban tapasztalható, hogy a gyártók és kereskedők a közép- és kelet-európai piacokon gyengébb minőségű élelmiszereket forgalmaznak. Hangsúlyozták, hogy a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megszüntetése érdekében uniós szintű fellépést és szabályozást tartanak szükségesnek. A résztvevők örömtelinek nevezték, hogy a V4-országok összehangolt fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság folyamatosan és magas szinten foglalkozik a kérdéssel. Üdvözölték, hogy a Bizottság iránymutatást adott ki az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog kettős minőségű élelmiszerekre történő alkalmazásáról és a tisztességtelen gyakorlatok hatékonyabb tagállami kezeléséről. A budapesti találkozón résztvevők támogatásukról biztosították a Közös Kutatóközpont által harmonizált mintavételi és vizsgálati módszerek kidolgozására irányuló protokoll kialakítását.
A tanácskozás végén a delegációvezetők záródokumentumot írtak alá, majd a tanácskozás következtetéseiről tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Program

Következtetések

Képgaléria

V4 napirendek

V4 Tér-Zene program júniusban a Kossuth téren

V4 parlamenti könyvtárak és kutatószolgálatok éves találkozója 2018. május 24–25-én Budapesten
Szakértői konferencia az Európai Unió jövőjéről - Értékek címmel 2018. február 22-23-án Budapesten.

Előkészítés (2016.07.01. - 2017.07.01.)

V4 házelnöki találkozók

Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke és Stanisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke 2016. december 3-4-re a V4 házelnököket munka-találkozóra Przemyśl-be hívta meg. Az eseményen a meghívó felek és az Országgyűlés elnöke mellett részt vett Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Milan Štěch, a cseh Szenátus elnöke, valamint Jaroslava Pokorná Jermanová, a cseh Képviselőház alelnöke is.

Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke és Stanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke 2017. március 6-7-re a V4 házelnököket hivatalos találkozóra Varsóba hívta meg.  Az eseményen a meghívó felek és az Országgyűlés elnöke, Kövér László mellett Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Jan Hamáček, a cseh Képviselőház elnöke, és Milan Štěch, a cseh Szenátus elnöke vett részt.  A rendezvényt követően a magyar házelnök lengyel partnereivel kétoldalú megbeszélést is folytatott.

A tanácskozás napirendjén az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzelések, illetve a V4 parlamenti együttműködés erősítésének lehetőségei szerepeltek.  

V4 bizottsági találkozók

A Varsóban 2017. február 27-28-án megtartott találkozón a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságát Németh Zsolt elnök, Csenger-Zalán Zsolt alelnök és Velez Árpád képviselte.
A találkozó napirendjén az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország, ill. a Donald Trump elnökségének hatásai a keleti politikára; az európai biztonsági kihívások; valamint a déli szomszédság, migráció, terrorizmus, a szíriai konfliktus, valamint a Törökországhoz fűződő kapcsolatok kérdésköre szerepelt.

Ľuboš Blaha, a Szlovák Nemzeti Tanács Európai ügyek bizottságának elnöke meghívására a V4 európai ügyek bizottságai találkozójára 2017. május 21-23. között Pozsonyban került sor. A tanácskozáson az Országgyűlés Európai ügyek bizottságát Hörcsik Richárd elnök, Tessely Zoltán és Bana Tibor alelnökök, és Juhász László főtanácsadó képviselte.

A találkozó napirendjén három témakör szerepelt: az élelmiszerek kettős minősége, az Európai Unió jövője, valamint a soron következő, LVII. COSAC ülés napirendi pontjainak megvitatása.

V4 Kétoldalú találkozók

Kövér László házelnök informális keretek között találkozott Andrej Dankoval, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökével 2017. április 12-én Esztergomban.
Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke 2016. szeptember 6-8. között a dél-lengyelországi Krynicában részt vett a Kárpátok Európája konferencián, melynek nyitó tanácskozásán a V4 országok házelnökei „A Visegrád Csoport: jelenlegi kihívások, az együttműködés új formái” címmel szólaltak fel.
A házelnököt lengyelországi útjára elkísérte Csúcs Lászlóné, az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója és Szakáli István Lóránt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.