null A visegrádi országok parlamenti elnökei nem hivatalos találkozója Poprádon 2019. június 27–28-án

csoportképA visegrádi országok parlamenti elnökei nem hivatalos találkozója Poprádon 2019. június 27–28-án

2019. június 27–28-án a Visegrádi Csoport szlovák elnöksége parlamenti vetületének záróeseményeként Poprádon került sor a V4-országok parlamenti elnökeinek nem hivatalos találkozójára. A rendezvényen a meghívó fél, Andrej Danko, a szlovák Nemzeti Tanács elnöke mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke, Michał Seweryński, a lengyel Szenátus alelnöke, cseh részről pedig Radek Vondráček képviselőházi elnök és Jiří Oberfalzer, a Szenátus alelnöke vett részt. A találkozó napirendjén „Az Európai Unió jövője a 2019. évi európai választások után” témája szerepelt.

Az egyeztetés során Andrej Danko összegezte a szlovák elnökség eseményeit és eredményeit. Hangsúlyozta, hogy V4-elnökségük alatt a belső dinamikát és az összekapcsoltságot kívánták erősíteni. Kiemelte a közös fellépés szükségességét, s üdvözölte, hogy az EUSz. 7. cikkely aktiválása ügyében is sikerült egységesen véleményt nyilvánítani. A parlamenti együttműködés fontosságát méltatva aláhúzta a V4+ formátum keretében megvalósult házelnöki találkozók jelentőségét, amelyek révén a német Bundestag, a francia Nemzetgyűlés és a Benelux államok vezető képviselőivel is nyílt párbeszédre kerülhetett sor.

Kövér László házelnök köszönetet mondott Andrej Dankónak a szlovák elnökség idején végzett munkájáért, s elismerően nyilatkozott az ennek során a parlamenti dimenzióban megvalósult eredményekről. Az európai parlamenti választásokat értékelve kiemelte a választói részvétel terén elért jelentős növekedést, ami erősebb felhatalmazást is nyújt az így megválasztott képviselőknek.

A konferencia során az Európai Unió jövője kapcsán számos témakörben folyt egyeztetés (pl. az európai uniós intézmények vezetőinek kiválasztása, az Európai Parlament működésének kilátásai, a többéves pénzügyi keret, a kiberbiztonság, az élelmiszerek kettős minősége, a migráció, az éghajlatváltozás), s a résztvevők egyetértettek a közös fellépés további szükségességében. Emellett a V4-együttműködés rendszerének továbbfejlesztése kapcsán is több felvetés hangzott el. Radek Vondráček, a cseh Képviselőház elnöke tájékoztatást adott a 2019. július 1-én kezdődő cseh V4-elnökség célkitűzéseiről és előzetes terveiről, Jiří Oberfalzer, a cseh Szenátus alelnöke pedig jelezte, hogy a cseh elnökség első jelentős parlamenti eseménye (a cseh Szenátus szervezésében) a november 17–18-i házelnöki találkozó lesz, amelyhez a bársonyos forradalom évfordulójáról megemlékező konferencia is kötődik majd. Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke meglátása szerint fontos lenne erősíteni a V4 parlamenti együttműködést többek közt a sárga vagy a zöld lapos eljárások, illetve az európai parlamentbeli erősebb érdekképviselet terén. Michał Seweryński, a lengyel Szenátus alelnöke a populizmusnak a V4-ekre vonatkozó alaptalan vádjával, valamint az ezt ténylegesen jelentő nyugati kezdeményezésekkel (pl. az egyes országok munkahelyeinek védelmét ígérő, a szabad munkaerő-áramlást aláásó javaslatok – kiküldetési irányelv) szembeni közös fellépés szükségességét hangsúlyozta.

Az informális házelnöki találkozóhoz V4 parlamenti labdarúgó torna is kapcsolódott, amelyet az Országgyűlés csapata nyert meg.

+ Fotók