Előkészítés - Kétoldalú találkozók

null Latorcai János alelnök részvétele a Kárpátok Európája konferencián, 2016. szeptember 6-8.

Latorcai János a Kárpátok Európája konferenciánLatorcai János, az Országgyűlés alelnöke 2016. szeptember 6-8. között a dél-lengyelországi Krynicában részt vett a Kárpátok Európája konferencián, melynek nyitó tanácskozásán a V4 országok házelnökei „A Visegrád Csoport: jelenlegi kihívások, az együttműködés új formái” címmel szólaltak fel.

A rendezvényt megelőzően sor került a V4 házelnökök külön megbeszélésére a V4 parlamenti együttműködés továbbfejlesztéséről, illetve a szlovák házelnökkel egy rövid kétoldalú egyeztetésre.  Az eseményen előadóként vett részt Hörcsik Richárd, az Európai ügyek bizottsága elnöke, valamint Németh Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke.

A V4 házelnökök megbeszélésükön egyetértettek abban, hogy az elmúlt időszak új konfliktusai, kihívásai és a térség problémái az együttműködés, s ezen belül a parlamenti együttműködés  további erősítésének fontosságára hívták fel a figyelmet. Utaltak a közös történelmi tapasztalatokra, identitásra és értékekre. Szorgalmazták, hogy minden elnökség alatt legyen ilyen informális parlamenti elnöki találkozó az állam- és kormányfők Európai Tanács ülését megelőzően. Rendszeres konzultációt és egyeztetést javasoltak az EU bizottságok mellett a védelmi, gazdasági, vagy kulturális bizottságok között is. Egyetértettek abban is, hogy szükség van közös hangra, gyors és rugalmas együttműködésre,  a V4-ek   álláspontjának összehangolására és határozott képviseletére. Ugyanakkor hangsúlyozták: a napjaink legnagyobb kihívását jelentő migrációs kérdés megoldása érdekében konkrét lépések megtétele szükséges.

A rendezvényen és az azt megelőző V4 házelnöki egyeztetésen egyetértés mutatkozott mind a négy visegrádi partner részéről a V4 Parlamenti Közgyűlés létrehozásának napirenden tartásáról, addig pedig az együttműködés további elmélyítéséről, intenzitásának növeléséről. Ennek konkrét formáiról még további egyeztetések várhatók.