null Kövér László házelnök részvétele a V4 parlamenti elnökök munka-találkozóján, 2016. december 3-4.

Házelnöki találkozó Przemyśl-benMarek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke és Stanisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke 2016. december 3-4-re a V4 házelnököket munka-találkozóra Przemyśl-be hívta meg. Az eseményen a meghívó felek és az Országgyűlés elnöke mellett részt vett Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Milan Štěch, a cseh Szenátus elnöke, valamint Jaroslava Pokorná Jermanová, a cseh Képviselőház alelnöke is.

A rendezvény napirendjén az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzelések, ezen belül a nemzeti parlamentek szerepének megerősítése, valamint a V4-együttműködés ismertségének erősítésére vonatkozó gyakorlati javaslatok szerepeltek.

Az idén második alkalommal megtartott, a V4-ek parlamentjeinek vezetői közötti informális egyeztetésen a résztvevők egy  erős szolidáris államok együttműködésén alapuló Európa mellett foglaltak állást. Fontosnak nevezték a nemzeti parlamentek európai uniós döntéshozatalban betöltött szerepének erősítését, és a V4 országok hozzájárulását az EU válságból való kilábalásához. Konkrét javaslatokat tettek a parlamenti szintű együttműködés intenzívebbé tételére. A bizottságok gyakoribb találkozóival, egyeztetéseivel szinte mindannyian egyetértettek. A napjainkban tapasztalható válság-hullámra hivatkozással megfogalmazódott az igény egy közös Európa-vízió kialakítására. Érintették az Európai Parlament második, nemzeti parlamenti kamarája felállításának gondolatát. Kiemelték a jobb információcsere szükségességét, s ennek kapcsán felmerült az EP képviselők és a sajtóügynökségek bevonásának lehetősége.
A V4 együttműködés gyakorlati dimenziójának megvitatása során a konferencia résztvevői fontosnak nevezték, hogy a V4 minél ismertebb és elfogadottabb  legyen,  majd áttekintették a tagállamok népszerűsítését és az együttműködés elmélyítését elősegítő programokra vonatkozó konkrét javaslataikat. Így felmerült:  közös kiállítások szervezése, V4 házelnökök védnöksége nemzetközi versenyek felett, közös honlap és közös projektek megvalósítása,  parlamenti gyakornoki program kialakítása, a közmédiában  a Visegrádi együttműködés hete program bevezetése, valamint a 2017-es évnek a Visegrádi együttműködés évévé nyilvánítása. A javaslatokról döntés ezen az informális tanácskozáson nem született.

A rendezvény margóján Kövér László házelnök szlovák partnerével, Andrej Danko-val rövid kétoldalú megbeszélést is folytatott.

A galéria megtekintéséhez kattintson a fényképre.