A visegrádi országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak videokonferenciája, 2022. december 19.


A Visegrádi Együttműködés szlovák elnöksége keretében a szlovák Nemzeti Tanács szervezésében 2022. december 19-én került sor a V4-országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak videokonferenciájára Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős európai biztos részvételével. Az online egyeztetést a V4-es mezőgazdasági bizottságok október 13–14-i pozsonyi találkozóján elfogadott és a biztosnak megküldött nyilatkozat utókövetése nyomán tartották. A V4-es szakbizottsági elnökök megbeszélésén az Országgyűlést Győrffy Balázs, a Mezőgazdasági Bizottság alelnöke, az októberi pozsonyi találkozó magyar delegációjának vezetője képviselte.


Felszólalásában Győrffy Balázs kérte a biztos támogatását a peszticidek használatára vonatkozó jogalkotási javaslat módosítása, az öntözésfejlesztés támogatása, valamint a gazdák környezetvédelmi szerepére vonatkozó szemléletformálás kapcsán, és hangsúlyozta az Unióba beáramló termékekkel szembeni követelményeknek az uniós termelőkkel szembeni elvárásokhoz való igazításának fontosságát.


Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos elmondta, hogy alapvetően támogatja az októberi találkozón született nyilatkozatban megfogalmazottakat, majd érdeklődött az orosz–ukrán háborúnak a V4-országok mezőgazdasági ágazataira és piacaira gyakorolt negatív hatásaival kapcsolatos álláspontokról.


Robert Telus, a lengyel Szejm Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának elnöke felvetésére a résztvevők megállapodtak egy újabb dokumentum előkészítésében és a mezőgazdasági biztosnak való eljuttatásában, mely az Ukrajnában zajló háború nyomán jelentősen megnövekedett ukrán importnak a V4-országok mezőgazdaságára gyakorolt hatására vonatkozna.


Jaroslav Karahuta, a szlovák Nemzeti Tanács Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke aláhúzta, hogy a mezőgazdaság fenntarthatósága érdekében arányosságra, valamint a harmadik országokból származó termékekkel kapcsolatban megfelelő intézkedésekre van szükség. Köszönetet mondott a biztos részvételéért, és hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint az ilyen körű rendszeres egyeztetések mind parlamentjeink, mind pedig az Európai Bizottság számára hasznosak lehetnének.

 

+Fotók