A visegrádi országok parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak kassai találkozója, 2022. április 24–26.


A visegrádi országok parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozójára 2022. április 24–26. között Kassán, a szlovák Nemzeti Tanács szervezésében került sor. A rendezvény házigazdája Vladimira Marcinková szlovák bizottsági elnök volt, és – a lengyel Szenátus kivételével – minden V4-es parlamenti kamara illetékes bizottsága képviseltette magát. Az eseményen az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága részéről dr. Hörcsik Richárd elnök és Tessely Zoltán alelnök vett részt. Az esemény egy részére online bekapcsolódott Ivanna Klympush-Tsintsadze, az ukrán parlament Európai integrációs bizottságának elnöke is, aki megköszönte minden országnak az Ukrajnának eddig nyújtott segítséget, és kérte a további segítséget ahhoz, hogy harcoljanak és túléljék a helyzetet.

Az esemény két napirendi pontja az ukrajnai helyzet és a migráció, valamint az energiabiztonság témaköre volt. Az első napirendi pontot Martin Klus, a szlovák Külügyi és Európa-ügyi Minisztérium államtitkára vezette föl, aki kiemelte, hogy Ukrajna európai barátunk, ezért európai perspektívát kell kapnia. Szerinte Ukrajnát és Moldovát a V4-eknek be kell kapcsolni a közös európai projektekbe (pl. roaming, Erasmus, az EU belső piaca). Dr. Hörcsik Richárd a témakör tárgyalása során hangsúlyozta, Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós tagjelöltségét, és emlékeztetett, hogy Magyarország már az elsők között ratifikálta az EU–Ukrajna társulási megállapodást. Az EU bővítése kapcsán utalt a bővítési fáradtságra, hiszen a legutolsó bővítés óta alig volt előrelépés. Szerinte az orosz–ukrán háború arra is rávilágít, hogy a folyamatot fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkánon, kiemelten Szerbia esetében is, amely jól áll a felkészültség tekintetében. A háború kapcsán kiemelte, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajna elleni támadását, és kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása, sérthetetlensége mellett. Hozzátette, hogy hazánk üdvözli a NATO és az EU egységét, valamint támogatja a szankciókat. Tessely Zoltán hozzászólásában elmondta, hogy Magyarországra eddig 625 ezer menekült érkezett, és 17 ezer menedékes kérelmet, valamint több mint 100 ezer ideiglenes menedékjogi kérelmet adtak be. Hangsúlyozta, hogy Magyarország a béke pártján áll, de szeretnénk kimaradni a háborúból; reméljük, hogy nem lesz az EU-ban szolidaritási fáradtság, és tudjuk segíteni a rászorulókat.

A második napirend során Karol Galek, a szlovák Gazdasági Minisztérium államtitkára az energiabiztonság kérdését elsősorban szlovák példák alapján, de a V4-országokra is érvényes szempontok szerint mutatta be. Dr. Hörcsik Richárd felszólalásában higgadt megközelítésre hívott fel, és utalt rá: az uniós vezetők 2022. március 10–11-i nem hivatalos versailles-i találkozójukon megvitatták, hogy az ukrajnai helyzet fényében miként szavatolható az energiaellátás biztonsága. Rámutatott, hogy Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdés. Tessely Zoltán elmondta, hogy az Eurostat frissen publikált statisztikái szerint Magyarországon a földgáz aránya 34% az országos energiamixben. A földgáz nagy része importból származik, ez 2021-ben 67% volt. Pozitív tendencia viszont, hogy hazánkban 2021-ben 9 százalékponttal csökkent a földgázimport-függőségünk az előző évhez képest.

A delegációk az esemény zárásaként közösen elfogadott záródokumentumban fejezték ki véleményüket a találkozó témáival kapcsolatban.

A találkozó margóján dr. Hörcsik Richárd jelezte, hogy a következő találkozóra 2022. őszén, Magyarországon kerül sor, szintén személyes részvétel mellett.

+Záró nyilatkozat
+Fotók