A V4 országok parlamentjei védelmi és biztonsági bizottságainak ülése, 2022. december 4-5., Pozsony

A Visegrádi Csoport elnökségét 2022. július 1. és 2023. június 30. között betöltő Szlovákia Nemzeti Tanácsa 2022. december 4–5. között rendezte meg a visegrádi országok parlamentjei védelmi és biztonsági bizottságainak találkozóját Pozsonyban. Az esemény házigazdája Juraj Krúpa, a szlovák Nemzeti Tanács Védelmi és Biztonsági Bizottságának elnöke volt, és azon valamennyi V4-es parlamenti kamara illetékes bizottsága képviseltette magát. Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága részéről Kósa Lajos bizottsági elnök, illetve Novák Előd bizottsági tag vett részt, a lengyel parlament mindkét házának, illetve a cseh Szenátusnak a delegációját bizottsági elnök vezette, a cseh Képviselőház részéről pedig alelnökök vettek részt.


A találkozó során három témában zajlott az eszmecsere. A résztvevők először megvitatták a Visegrádi Csoporton belüli biztonsági és védelmi együttműködés prioritásait és perspektíváit, ezt követően az EU külső határain tapasztalható migrációs válsággal kapcsolatos biztonsági kihívásokról, lehetőségekről és kockázatokról; végezetül pedig a hibrid fenyegetések elleni küzdelem egyik eszközeként szolgáló stratégiai kommunikációról folytattak eszmecserét. A napirendi pontok előadói között szerepelt Martin Sklenár, a szlovák Védelmi Minisztérium védelempolitikai igazgatója, Branko Kišš ezredes, a Szlovák Köztársaság rendőrségének első alelnöke, Róbert Gucký ezredes, a szlovák Rendőrség Határrendészeti és Idegenrendészeti Hivatalának igazgatója, valamint Marcin Zaborowski, a GLOBSEC agytröszt Jövő és Biztonság Programjának politikai igazgatója és Matej Kandrík, az Adapt Institute nevű agytröszt vezérigazgatója. A résztvevők egyetértettek a visegrádi országok közötti együttműködés jelentőségében, különös tekintettel a védelem és biztonságpolitika, valamint a migráció területén. A szlovák felszólalók kifejezték köszönetüket Szlovákia légterének védelméért, amit Csehország és Lengyelország már ellát, Magyarország pedig hamarosan csatlakozik a feladathoz.


Kósa Lajos a napirendi pontok során elmondott felszólalásaiban kiemelte többek között az erős, önálló védelmi ipar meglétének fontosságát a visegrádi országok biztonságának garantálásában. Meglátása szerint kézenfekvő lenne a V4-ek együttműködése a védelmi ipar fejlesztése területén. Hangsúlyozta, hogy az orosz–ukrán háborúban egyértelmű Oroszország agressziója, illetve hogy mindenkinek lehetőségei szerint kell támogatnia a megtámadott felet. Elmondta, hogy Magyarország humanitárius segítségnyújtás formájában teszi ezt. Kitért arra is, hogy az illegális migráció jelentette nyomás még nem szűnt meg. Beszámolt Magyarország déli határa védelmének nehézségeiről, illetve a folyamatos biztonsági problémákról, és kifejezte köszönetét a visegrádi országoknak a határvédelemben nyújtott támogatásért. Novák Előd hozzászólásában elmondta, hogy támogatja a schengeni-övezet bővítését, a NATO bővítését azonban nem. Kifejtette véleményét arról is, hogy az Ukrajnának való segítségnyújtásban a NATO túlterjeszkedik hatáskörén, mivel az ország nem tagja a szervezetnek. Kritikát fogalmazott meg az USA orosz–ukrán háborút érintő megnyilvánulásai kapcsán, hangsúlyozta, hogy meg kell állítani az USA Európát kizsákmányoló tevékenységét. Mindezek mellett az élelmiszer és energiabiztonság garantálásának szükségességére is rámutatott.


A találkozó során a delegációvezetők elfogadták az esemény témáival kapcsolatos közös álláspontot tartalmazó nyilatkozatot.

+fotók  (Szlovák Nemzeti Tanács)

+Következtetések