A V4 országok parlamentjei külügyi bizottságainak ülése, 2023. február 19-20., Pozsony


A Visegrádi Csoport elnökségét 2022. július 1. és 2023. június 30. között betöltő Szlovákia Nemzeti Tanácsa találkozót szervezett Pozsonyban 2023. február 19–20. között a visegrádi országok parlamentjei külügyi bizottságainak részvételével. Az eseményen Marián Kéry, a szlovák Nemzeti Tanács Külügyi Bizottságának elnöke meghívására részt vett valamennyi V4-es parlamenti kamara illetékes bizottságának delegációja. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságát Németh Zsolt bizottsági elnök, valamint Juhász Hajnalka és Brenner Koloman alelnökök képviselték.

A találkozó résztvevői először a Nyugat-Balkán európai jövőjéről tárgyaltak Miroslav Lajčák, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért és más, a Nyugat-Balkán régióját érintő kérdésekért felelős különleges képviselőjének részvételével. Lajčák beszélt a Nyugat-Balkán dinamikájáról, kihívásairól, emellett kitért a térség szélesebb perspektívából való szemléletére, valamint a közép-európai országok parlamentjeinek szerepére és feladataira is a Nyugat-Ballkánnal kapcsolatban. Ezt követően a résztvevők eszmecserét folytattak a Visegrádi Csoport együttműködéséről, különös tekintettel a jelenlegi válságokra. E témával kapcsolatban Martin Muránsky, az ASA Intézet nevű agytröszt igazgatója tartott vitaindító előadást, felidézve többek között a V4-ek történetét és az 1991-es visegrádi nyilatkozatot, amelynek célja szerinte az azonos jogok és döntéshozatal biztosítása volt. Hangsúlyozta, hogy a V4-eknek túl kell lépniük saját konfliktusaikon, és az új helyzetben egységesíteniük kell az erőiket.

Valamennyi képviselő egyetértett a Nyugat-Balkán európai integrációjának jelentőségével és a kelet-európai tapasztalatok átadásának szükségességével a térség országai számára. Németh Zsolt hozzászólásai során beszélt többek között a nyugat-balkáni stabilitás fontosságáról, amely térségünk stabilitását is érinti, valamint fontosnak nevezte a V4 formátum életben tartását, amelynek meglátása szerint új dinamikára van szüksége. Juhász Hajnalka a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban a bővítési szimpátia mellett a feltételrendszer jelentőségére mutatott rá. Brenner Koloman amellett foglalt állást, hogy a V4-ek képviseljék közösen a koppenhágai kritériumok teljesítésének fontosságát, továbbá hangsúlyozta a nemzeti kisebbségek jogainak jelentőségét is.


+fotók (Szlovák Nemzeti Tanács)