A visegrádi és a balti országok parlamentjei külügyi bizottsági elnökeinek videokonferenciája 2021. március 29-én


Marek Kuchciński, a lengyel Szejm Külügyi bizottságának elnöke kezdeményezésére 2021. március 29-én második alkalommal került sor a visegrádi és a balti országok törvényhozásai külügyi bizottsági elnökeinek videokonferenciájára.
A V4+ formában megtartott ülés három fő témája a jelenlegi Covid-19-helyzettel és a járvány kezelésére tett lépésekkel, Belarusz társadalmi-politikai helyzetével, valamint a Három Tenger Kezdeményezéssel kapcsolatos kérdések voltak.
A videokonferencián a V4-ek részéről Marek Kuchciński, a lengyel Szejm Külügyi bizottságának elnöke, Bogdan Klich, a lengyel Szenátus külügyi bizottsági elnöke, Jan Lipavský, a Cseh Képviselőház Külügyi bizottságának alelnöke, Pavel Fischer, a Cseh Szenátus külügyi bizottsági elnöke, valamint Peter Osuský, a szlovák Nemzeti Tanács Külügyi bizottságának alelnöke vettek részt. A balti országok részéről jelen volt Marko Mihkelson, az észt Riigikogu Külügyi bizottságának elnöke, Žygimantas Pavilionis, a litván Seimas Külügyi bizottságának elnöke, valamint Rihards Kols, a lett Saeima Külügyi bizottsága elnöke.
A magyar Országgyűlést a videokonferencián Németh Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke képviselte, aki többször is felszólalt és tájékoztatást adott a magyarországi járványhelyzetről, az oltási stratégiáról, a magyar álláspontról Belarusz, a Három Tenger Kezdeményezés, valamint a további felmerült aktuális külpolitikai témákban.
Az esemény végén a bizottsági elnökök megvitatták a V4+B3 jövőbeli parlamenti együttműködési lehetőségeit. A következő találkozóra a litván külügyi bizottság szervezésében kerülhet sor.