Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke és Stanisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke 2016. december 3-4-re a V4 házelnököket munka-találkozóra Przemyśl-be hívta meg. Az eseményen a meghívó felek és az Országgyűlés elnöke mellett részt vett Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Milan Štěch, a cseh Szenátus elnöke, valamint Jaroslava Pokorná Jermanová, a cseh Képviselőház alelnöke is.

Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke és Stanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke 2017. március 6-7-re a V4 házelnököket hivatalos találkozóra Varsóba hívta meg.  Az eseményen a meghívó felek és az Országgyűlés elnöke, Kövér László mellett Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Jan Hamáček, a cseh Képviselőház elnöke, és Milan Štěch, a cseh Szenátus elnöke vett részt.  A rendezvényt követően a magyar házelnök lengyel partnereivel kétoldalú megbeszélést is folytatott.A tanácskozás napirendjén az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzelések, illetve a V4 parlamenti együttműködés erősítésének lehetőségei szerepeltek.  

null A V4-es országok parlamentjeinek külügyi bizottsági találkozója 2017. február 27-28.

A Varsóban 2017. február 27-28-án megtartott találkozón a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságát Németh Zsolt elnök, Csenger-Zalán Zsolt alelnök és Velez Árpád képviselte.
A találkozó napirendjén az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország, ill. a Donald Trump elnökségének hatásai a keleti politikára; az európai biztonsági kihívások; valamint a déli szomszédság, migráció, terrorizmus, a szíriai konfliktus, valamint a Törökországhoz fűződő kapcsolatok kérdésköre szerepelt.
A tanácskozás résztvevői egyetértően kiemelték az EU megújulásának és a közép-európai régió együttes fellépésének szükségességét. Utaltak az európai integráció gazdasági, társadalmi és politikai síkon mutatkozó válságára. Ebben az összefüggésben felvetették a védelmi kiadások növelésének gondolatát, valamint a közös szándékot a kétsebességes Európa létrejöttének megakadályozására.
A migráció témakörével kapcsolatban Németh Zsolt a magyar V4-elnökség, „Visegrád összeköt” jelszavára utalva pozitívan értékelte a V4-ek egységes, konszenzusos fellépését. Reményét fejezte ki, hogy a tagállamok a kvótakérdés tekintetében is hasonlóan egységesen tudják képviselni álláspontjukat. A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a migráció kérdésével a németek már önállóan nem tudnak megbirkózni, ezért szükségesnek nevezték a V4-ek koordinált tevékenységét, és összefogást sürgettek az újabb útvonalak kialakításának megakadályozására.

 

Naptár

Stanislaw Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke delegáció élén 2016. szeptember 12-13-án hivatalos látogatást tett Budapesten.

Milan Štěch, a cseh Parlament Szenátusának elnöke Kövér László, az Országgyűlés elnökének meghívására 2017. április 20-21-én hivatalos látogatást tett Magyarországon.Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke 2016. október 24-25-én Magyarországra látogatott, és részt vett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeken.

Kövér László házelnök informális keretek között találkozott Andrej Dankoval, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökével 2017. április 12-én Esztergomban.
Az 1956-os magyar forradalom évfordulójára szervezett nemzetközi megemlékezésre és konferenciára 2016. szeptember 22-én a cseh Parlament Szenátusának dísztermében került sor.