Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke és Stanisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke 2016. december 3-4-re a V4 házelnököket munka-találkozóra Przemyśl-be hívta meg. Az eseményen a meghívó felek és az Országgyűlés elnöke mellett részt vett Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Milan Štěch, a cseh Szenátus elnöke, valamint Jaroslava Pokorná Jermanová, a cseh Képviselőház alelnöke is.

Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke és Stanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke 2017. március 6-7-re a V4 házelnököket hivatalos találkozóra Varsóba hívta meg.  Az eseményen a meghívó felek és az Országgyűlés elnöke, Kövér László mellett Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Jan Hamáček, a cseh Képviselőház elnöke, és Milan Štěch, a cseh Szenátus elnöke vett részt.  A rendezvényt követően a magyar házelnök lengyel partnereivel kétoldalú megbeszélést is folytatott.



A tanácskozás napirendjén az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzelések, illetve a V4 parlamenti együttműködés erősítésének lehetőségei szerepeltek.  

null A visegrádi országok európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozója, 2017. május 21-23.

Ľuboš Blaha, a Szlovák Nemzeti Tanács Európai ügyek bizottságának elnöke meghívására a V4 európai ügyek bizottságai találkozójára 2017. május 21-23. között Pozsonyban került sor. A tanácskozáson az Országgyűlés Európai ügyek bizottságát Hörcsik Richárd elnök, Tessely Zoltán és Bana Tibor alelnökök, és Juhász László főtanácsadó képviselte.

A találkozó napirendjén három témakör szerepelt: az élelmiszerek kettős minősége, az Európai Unió jövője, valamint a soron következő, LVII. COSAC ülés napirendi pontjainak megvitatása.

 Az élelmiszerek kettős minősége az EU tagállamokban témakör megvitatása során egyértelművé vált, hogy a probléma nem csak a V4 országokat, hanem az egész régiót érinti.  Minden tagállamban végeznek ilyen tárgyú vizsgálatokat.  A tárgyaló partnerek egyetértően kijelentették, hogy az Európai Unión belül az eltérő jelölés, megkülönböztetés semmilyen formája nem fogadható el. Hangsúlyozták: az élelmiszerek kettős minőségéből adódó probléma csaknem 100 millió uniós polgárt érint, ezért a problémát EU szinten kell kezelni, akár egy új uniós szabályozás kidolgozása útján.

Az Európai Unió jövőjének felvázolása során a tanácskozás résztvevői számbavették azokat a globális és belső kihívásokat, amelyekkel az EU tagállamai napjainkban szembesülni kényszerülnek. Ezek közül kiemelten foglalkoztak a regionális konfliktusokkal, a gazdasági-pénzügyi és az ebből eredő szociális válsággal, a fokozódó migrációs nyomással, és a brexit által elindított dezintegrációs folyamattal. Egyetértően foglaltak ezért állást a V4-es együttműködés erősítése, s az alapvető kérdésekre vonatkozó egységes fellépés mellett.

 A következő, LVII. COSAC ülés napirendjére az észak-déli infrastrukturális összeköttetés kérdésének, valamint a kohéziós politika 2020 utáni helyzetének megvitatását javasolták.

A tanácskozás végén a résztvevők zárónyilatkozatot fogadtak el.

Naptár

Stanislaw Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke delegáció élén 2016. szeptember 12-13-án hivatalos látogatást tett Budapesten.

Milan Štěch, a cseh Parlament Szenátusának elnöke Kövér László, az Országgyűlés elnökének meghívására 2017. április 20-21-én hivatalos látogatást tett Magyarországon.



Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke 2016. október 24-25-én Magyarországra látogatott, és részt vett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeken.

Kövér László házelnök informális keretek között találkozott Andrej Dankoval, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökével 2017. április 12-én Esztergomban.
Az 1956-os magyar forradalom évfordulójára szervezett nemzetközi megemlékezésre és konferenciára 2016. szeptember 22-én a cseh Parlament Szenátusának dísztermében került sor.