Bizottsági találkozók

A visegrádi országok (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország) elnökségét Magyarország 2017 júliusában vette át Lengyelországtól, s egy évig tölti be a V4-csoport elnöki tisztségét.
A V4-elnökség parlamenti dimenziójának nyitó eseményére, az európai ügyekkel foglalkozó bizottságok találkozójára Sárospatakon, 2017. szeptember 24-26. között kerül sor. A magyar elnökség jelmondata, hogy a V4 összeköt, s ennek a gondolatnak a jegyében kerül a találkozó megszervezésre.
A találkozó házigazdája, Dr. Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke, aki különös jelentőséget tulajdonít a négy ország európai uniós ügyekben kialakult együttműködésének. A sárospataki találkozó célja egymás álláspontjának jobb megismerése az unió jövőjét érintő két fontos kérdésben.
A szeptember 25-én 9.00 órakor kezdődő tanácskozás részvevőit köszönti, és üdvözlő beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A találkozónak két alapvető napirendi pontja lesz: a nemzeti parlamentek uniós ügyekben történő szerepének megerősítése, illetve az Egyesült Királyság kilépésének (brexit) várható hatása az EU működésére. A résztvevők a brexit kapcsán megvitatják, hogy az Egyesült Királyság kilépése után miként lehet garantálni az állampolgárok munkavállalási és szociális jogait, valamint a folyamatban levő hét éves uniós költségvetés befizetéseit. A téma előadója dr. Molnár Balázs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.
A találkozó zárónyilatkozat elfogadásával zárul, amit a bizottsági elnökök sajtótájékoztatója követ az eseménynek otthont adó Újbástya rendezvénycentrumban. A találkozó kulturális programokat is kínál: a Rákóczi vár megtekintését, illetve borkóstolón való részvételt.