V4 országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak videokonferenciája, 2021. december 8.


A V4-ek magyar elnökségének keretében az Országgyűlés szervezésében 2021. december 8-án került megrendezésre a visegrádi országok nemzeti parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak videokonferenciája az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának aktuális kérdéseiről. Az esemény házigazdája az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága részéről Font Sándor elnök volt.

A videokonferencián a cseh Képviselőház részéről Michal Kučera, a Mezőgazdasági bizottság elnöke, a cseh Szenátus részéről Petr Šilar, a Nemzetgazdasági, mezőgazdasági és közlekedési bizottság mezőgazdasági albizottságának elnöke vett részt. Az eseményen a lengyel Szejmet Robert Telus, a Mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság elnöke és Jerzy Małecki, a bizottság alelnöke, a lengyel Szenátust pedig Jerzy Chróścikowski, a Mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság elnöke, valamint Zdzisław Pupa, a bizottság tagja képviselte. A szlovák Nemzeti Tanács részéről Jaroslav Karahuta, a Mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottság elnöke volt jelen a tanácskozáson. Az online rendezvény során a résztvevők az alábbi két kérdéskört vitatták meg: 1) a Közös Agrárpolitika (KAP) jogszabálycsomagja elfogadásának helyzete, 2) a KAP Stratégiai Tervek Európai Bizottság általi elfogadása és az új teljesítési modell működése.

Az eseményen jelen volt dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki beszédeiben kiemelte, hogy a 2023–2027-ig tartó időszak kulcsfontosságú lesz a mezőgazdasági termelők számára. A nemzeti KAP stratégiai tervekkel kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy azok gyors elfogadása közös cél, amelyet a tagállamok és az Európai Bizottság közötti folyamatos párbeszéd, az átláthatóság biztosítása, valamint az észrevételek és kérdések rendszeres megosztása nagyban támogathat.

Font Sándor felszólalásai során kiemelte, hogy a KAP legfontosabb célkitűzése a környezetvédelem és az éghajlat-politikai fellépések fenntartható módon történő előmozdítása a mezőgazdaság területén, valamint az Európai Unió környezetvédelemmel és éghajlattal kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítéséhez való hozzájárulás. Hangsúlyozta, hogy az év hátralévő részében a tagállamok előtt álló legfontosabb feladat a nemzeti KAP stratégiai tervek 2022. január 1-jéig történő benyújtása.

Az online találkozó végén a V4-országok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el a KAP stratégiai tervek elfogadására irányuló eljárás átláthatóságának szükségességéről, az új teljesítési modell működőképessé tételéről, valamint a KAP-ot érintő aktuális kihívásokról.

+fotók
+közös nyilatkozat