A visegrádi országok és Franciaország parlamentjei külügyi bizottságainak találkozója, 2022. február 17–18.


A Visegrádi Csoport (V4) magyar elnöksége keretében az Országgyűlés szervezésében 2022. február 17–18. között került megrendezésre Budapesten a visegrádi országok és Franciaország nemzeti parlamentjei külügyi bizottságainak találkozója. A megbeszélésen az Európai Unió európai kontinensen belüli és kívüli kül- és biztonságpolitikai kapcsolatrendszeréről, valamint a legégetőbb kül- és biztonságpolitikai kihívásokról folyt az eszmecsere. Az esemény házigazdája az Országgyűlés Külügyi bizottsága részéről Németh Zsolt elnök volt, részt vettek továbbá a tanácskozáson Balla Mihály és Csenger-Zalán Zsolt bizottsági alelnökök is.

A találkozón a cseh Szenátus részéről Pavel Fischer, a Külügyi, védelmi és biztonsági bizottság elnöke, a lengyel Szejm részéről Marek Kuchciński, a Külügyi bizottság elnöke, Arkadiusz Mularczyk, a Külügyi bizottság alelnöke, valamint Władysław Teofil Bartoszewski, a Külügyi bizottság tagja vettek részt. A szlovák Nemzeti Tanácsot Marián Kéry, a Külügyi bizottság elnöke, Peter Osuský, a Külügyi bizottság alelnöke, valamint Martin Čepček, a Külügyi bizottság tagja képviselték. A V4+ kezdeményezés keretében a találkozón Christian Cambon, a francia Szenátus Külügyi, honvédelmi és fegyveres erők bizottságának elnöke, valamint Jean-Louis Bourlanges, a francia Nemzetgyűlés Külügyi bizottságának elnöke is részt vett.

A felek számos, az EU kül- és biztonságpolitikájával kapcsolatos kérdést vitattak meg, beleértve a jelenlegi kelet-európai és nyugat-balkáni biztonsági helyzetet. A megvitatott témák között szerepelt továbbá Törökország, a stratégiai autonómia, a transzatlanti kapcsolatok, továbbá az EU és Afrika és az EU és Kína közötti kapcsolatrendszerek kérdésköre.

Az eseményen dr. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára bemutatta a magyar kormány kelet-európai helyzettel, Oroszországgal, Ukrajnával és Belarusszal kapcsolatos álláspontját, emellett kitért az európai védelem fejlesztésére, az energiabiztonságra, valamint az EU bővítéspolitikájára, azon belül is a Nyugat-Balkán integrációs perspektívájára. A második napirendi pont előadója, dr. Balogh István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára részletes tájékoztatást adott az EU-nak a stratégiai autonómia megvalósításával és a transzatlanti kapcsolatokkal összefüggő tevékenységére vonatkozó magyar álláspontról , továbbá betekintést nyújtott Afrika és Kína Európai Unióval, valamint Magyarországgal való kapcsolatrendszerébe.  

Németh Zsolt felszólalásaiban kiemelte, hogy a Visegrádi Csoport olyan területeken működik együtt, ahol egyetértés van, és örvendetes, hogy számos kérdésben Franciaországgal fellelhetők kapcsolódási pontok. Rámutatott, hogy bár a NATO Európa biztonságának elsődleges garantálója, az Európai Uniónak erősebb és elmélyültebb biztonsági és védelmi együttműködésre van szüksége a felmerülő konfliktusok és kihívások kezelésére. A kelet-európai helyzet tekintetében hangsúlyozta a NATO keretei közötti elrettentés politikájának képviseletét, hozzátette ugyanakkor, hogy az elrettentés mellett a párbeszéd fenntartása is fontos. Európa biztonságának szempontjából Törökországot kulcsfontosságú partnernek nevezte, emellett kitért arra is, hogy a Nyugat-Balkán térségében növekvő feszültségek jelentős biztonsági kockázatot jelentenek, ezért az EU-nak alapvető érdeke, hogy a közvetlen szomszédságában fekvő régiót stabilizálja, és az európai perspektívát fenntartsa. Az aktuális biztonságpolitikai kihívások között említést tett továbbá a Takuba-misszió Maliból való kivonulásáról is, amely kulcsfontosságú szerepet töltött be a Száhel-övezetben a térség stabilitása érdekében. Végezetül reményét fejezte ki, hogy a jövőben is lesz lehetőség ugyanebben a formában parlamenti találkozók megtartására.

A találkozó végén a V4 magyar elnöksége részéről Németh Zsolt adott ki elnöki nyilatkozatot.

+Elnöki nyilatkozat
+Fotók