A visegrádi országok és Szlovénia parlamentjei honvédelmi és rendészeti bizottságainak találkozója, 2022. január 27–28.


A Visegrádi Csoport (V4) magyar elnöksége keretében az Országgyűlés szervezésében 2022. január 27–28. között került megrendezésre Debrecenben a visegrádi országok és Szlovénia nemzeti parlamentjei honvédelmi és rendészeti bizottságainak találkozója. Az uniós migrációs és menekültügyi paktummal kapcsolatos kérdésekről, valamint a V4-országok közötti védelmi együttműködésről folyt az eszmecsere. Az esemény házigazdája az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága részéről Kósa Lajos elnök volt, részt vett továbbá a tanácskozáson dr. Simon Miklós, a bizottság alelnöke és Bartos Mónika bizottsági tag is.

A találkozón a cseh Szenátus részéről Pavel Fischer, a Külügyi, védelmi és biztonsági bizottság elnöke, a cseh Képviselőház részéről Pavel Růžička és Josef Flek, a Védelmi bizottság alelnökei vettek részt. Az eseményen a lengyel Szejmet Michal Jach, a Honvédelmi bizottság elnöke, Waldemar Andzel, a Honvédelmi bizottság alelnöke, Wiesław Szczepanski, a Közigazgatási és belügyi bizottság elnöke, Zdzisław Sipiera, a Közigazgatási és belügyi bizottság alelnöke, a lengyel Szenátust pedig Jarosław Rusiecki, a Honvédelmi bizottság elnöke és Rafał Ślusarz, a Honvédelmi bizottság alelnöke képviselte. A szlovák Nemzeti Tanács részéről Juraj Krupa, a Honvédelmi és biztonsági bizottság elnöke, valamint Grendel Gábor és Anna Andrejuvová volt jelen a tanácskozáson. A V4+ kezdeményezés keretében Branko Grims, a szlovén Nemzetgyűlés Belügyi, közigazgatási és helyi önkormányzati bizottságának elnöke is részt vett megfigyelőként. A találkozó során a résztvevők az alábbi két kérdéskört vitatták meg: 1. az Európai Bizottság migrációs paktumtervezete tárgyalásának helyzete; 2. a V4 védelmi ipari együttműködés, közös harci csoportok és közös beszerzések.

Az eseményen dr. Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára részletes tájékoztatás nyújtott az uniós migrációs és menekültügyi paktum tárgyalásának aktuális helyzetéről, továbbá a V4-országok belügyi területen történő összefogásáról. A V4-országok védelmi együttműködéséről szóló második napirendi pont előadója, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozta, hogy a magyar V4-elnökség is kiemelten kezeli az aktuális NATO és EU védelmi kezdeményezésekkel kapcsolatos V4-álláspontok összehangolását, az esetleges közös álláspontok képviseletét.

Kósa Lajos felszólalásaiban kiemelte, hogy a V4-országok elkötelezett tagjai a NATO-nak és az EU-nak. Elengedhetetlennek tartotta egy olyan uniós szintű menekültügyi és migrációs rendszer kiépítését, amely képes megbirkózni az aktuális kihívásokkal, az EU külső határaira nehezedő állandó migrációs nyomással, valamint a migrációt eszközként felhasználó hibrid támadásokkal szemben. Üdvözölte továbbá a V4-országok közötti védelmi együttműködést és védelmi ipari kapcsolatokat, a katonai eszközök, a lőszerek közös beszerzésére irányuló projekteket.

A találkozó végén a V4-országok képviselői egyhangúlag közös nyilatkozatot fogadtak el.


+fotók
+közös nyilatkozat