A visegrádi országok parlamentjei külügyi bizottságainak videokonferenciája 2021. június 8-án


Marek Kuchciński, a lengyel Szejm Külügyi bizottsága elnökének kezdeményezésére 2021. június 8-án került sor a visegrádi országok parlamentjei külügyi bizottságainak videokonferenciájára. A virtuális találkozón valamennyi V4-ország parlamenti kamaráinak külügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága képviseltette magát. Az Országgyűlést Németh Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke, valamint Juhász Hajnalka és Balla Mihály bizottsági alelnökök képviselték.

Az esemény két fő témája a Visegrádi Csoport együttműködésének jelenlegi állása, a lengyel elnökség összegzése és a jövő kihívásai, valamint a Visegrádi Csoportnak az Európa jövőjéről szóló vitában való részvétele voltak.

A virtuális tanácskozást Ryszard Terlecki, a lengyel Szejm alelnöke nyitotta meg, aki bevezetőjében kiemelte, hogy a Visegrádi Csoportban a parlamenti együttműködés nagyon jól fejlődik, és fontos eleme az országok közötti kapcsolatoknak. Hangsúlyozta a regionális együttműködések, nevezetesen a V4 közös hangjában rejlő lehetőségeket, amely az EU-n belül már komoly erővel bír. A bővítéspolitika tekintetében kiemelte, hogy az Unióba törekvő országoknak előre felvázolt forgatókönyvre van szükségük, s aláhúzta, hogy a Visegrádi Csoportnak e tekintetben is közös álláspontot kell képviselnie.  

A bevezetők után az első napirend során a bizottságok megbeszélést folytattak a Visegrádi Csoport 30 éves együttműködéséről, a lengyel elnökségről, a Visegrádi Alap szerepéről, valamint a szolidaritás vállalásának szükségéről a fokozódó orosz aktivitások mellett. A videokonferencia második fele az Európa jövőjéről szóló konferenciára összpontosította figyelmét, melynek során a résztvevők megbeszélést folytattak a Visegrádi Csoportnak a konferenciasorozatban betöltött szerepéről, valamint a nem uniós országok – a Keleti Partnerség és a Nyugat-Balkán – bevonásáról a konferenciába.

Németh Zsolt többször felszólalt, s ezek során többek között kitért a 30 éves együttműködésre, a Visegrádi Alap fontosságára, az együttműködés külpolitikai dimenziójában elért legutóbbi sikerekre, az Oroszországgal kapcsolatos magyar álláspontra, az EU jövője konferenciára, az EU-ba törekvő országok európai perspektívájának szükségességére, valamint tájékoztatást adott a július 1-vel kezdődő magyar V4-elnökség prioritásairól és a parlamenti dimenzió tervezett találkozóiról.

Juhász Hajnalka felszólalásában az Európai Unió helyzetéről, belső politikai dinamikájáról osztotta meg a magyar álláspontot, kitért az EU 2021–2027-es időszakra vonatkozó, többéves pénzügyi keretével és a helyreállítási tervvel kapcsolatos magyar fejleményekre, végezetül tájékoztatást adott arról, hogy Magyarország a V4-elnökséggel párhuzamosan május 1-vel kezdődően az Európa Tanács elnökségi feladatait is ellátja.

Az esemény végén Marek Kuchciński sikerekben és eredményekben gazdag V4-elnökséget kívánt a magyar félnek.  

+Fotók