A visegrádi országok parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak budapesti találkozója, 2023. április 16-18.


A visegrádi országok parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságai Budapesten találkoztak 2023. április 16–18. között. A rendezvényen dr. Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke meghívására minden V4-es parlamenti kamara illetékes bizottsága képviseltette magát. A találkozón a házigazda bizottság részéről Tessely Zoltán, Barkóczi Balázs és Balassa Péter alelnökök, valamint Illés Boglárka és Juhász Hajnalka bizottsági tagok is részt vettek a bizottság elnöke mellett.

A találkozó résztvevői két napirendi pontot tárgyaltak. Először a svéd EU-elnökség programjáról és a következő elnökségi trió lehetséges feladatairól zajlott az eszmecsere, amelynek során Dag Filip Hartelius, a Svéd Királyság budapesti nagykövete, valamint Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára tartott előadást a résztvevőknek. Második napirendi pontként az energiabiztonságról és a zöld átállásról folyt az eszmecsere Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energiáért és klímapolitikáért felelős államtitkára vitaindító előadását követően. A svéd nagykövet beszédében hangsúlyozta a regionális együttműködések, valamint az európai egység fenntartásának jelentőségét, továbbá beszámolt a svéd EU-elnökség prioritásairól, amelyek meglátása szerint összhangban vannak a szlovák V4-elnökség prioritásaival. Bóka János államtitkár a spanyol–belga–magyar elnökségi trió előkészületeiről tájékoztatta a résztvevőket. Rámutatott, hogy Magyarországot követően Lengyelország tölti be az EU elnöki tisztségét, amivel egyidőben a V4-es elnökségi feladatokat is ellátja majd, így meglátása szerint 2024–2025 jó lehetőséget kínál a V4 és az EU érdekeinek összekapcsolására. Steiner Attila vitaindítójában Kelet-Európa speciális energiahelyzetéről beszélt, emellett részletezte hazánk energetikai célkitűzéseit a jövőre nézve.

Hörcsik Richárd bevezető felszólalásában rámutatott az európai ügyekkel foglalkozó bizottságok különleges szerepére a V4-es együttműködésben, és hangsúlyozta, hogy a V4 keretében a hangsúlyt az együttműködésre, a minket összekötő tényezőkre célszerű helyezni. Felidézte az elmúlt három év nehézségeit, köztük a covid világjárványt és az ukrajnai háborút, beszélt utóbbi következményeiről, és elmondta, emberi és erkölcsi kötelességünk Ukrajnának és népének támogatása. Juhász Hajnalka hozzászólásában többek között a vízhiány jelentette problémát emelte ki a migráció vonatkozásában, és ezzel összefüggésben ismertette a résztvevőkkel a Hungary Helps program tevékenységét. Illés Boglárka is hangsúlyozta a víz fontosságát, amellyel kapcsolatban elmondása szerint több uniós tagállam is hasonlóan vélekedik, így e területen lehetőséget látott szövetségek kialakítására.

A delegációk az esemény végén közösen elfogadott záródokumentumban fejezték ki véleményüket a találkozó témáival kapcsolatban.


+ Következtetések
+ Fotók (Országgyűlés Hivatala)