A visegrádi országok parlamentjei energiaügyi bizottságainak videokonferenciája, 2021. június 9.


Marek Suski, a lengyel Szejm Energia- és klímaügyi, illetve állami vagyonnal foglalkozó bizottságának elnöke volt a házigazdája a visegrádi országok parlamentjei energiaügyi bizottságainak képviselői számára szervezett videokonferenciának 2021. június 9-én. A virtuális találkozón az Országgyűlés részéről Bánki Erik, a Gazdasági bizottság elnöke, valamint Hadházy Sándor, a bizottság alelnöke vett részt. A lengyel Szejm és Szenátus, a szlovák Nemzeti Tanács és a magyar Országgyűlés bizottsági elnöki szinten, a cseh Szenátus alelnöki szinten képviseltette magát, a cseh Képviselőház részéről nem volt résztvevő.

A virtuális tanácskozást Ryszard Terlecki, a lengyel Szejm alelnöke nyitotta meg, méltatva a szakbizottságokban folyó szakmai egyeztetések és az Unió jövőjéről szóló vitával kapcsolatos együttműködés fontosságát. A tanácskozás első ülésszakának fő témája a visegrádi országok energetikai átalakulása volt, melynek keretében a nukleáris energia mint a fosszilis energiahordozók alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívája, a megújuló energiaforrások aránya a nemzeti energiamixekben, a Covid–19-járvány hatása az energetikai átalakulás megvalósítására, illetve a közös fellépés lehetőségei témakörökben folyt az eszmecsere.

Bánki Erik felszólalásában köszönetet mondott a soros lengyel V4-elnökség erőfeszítéseiért, majd ismertette Magyarország 2030-ig szóló energiastratégiájának prioritásait. Hangsúlyozta az atomenergia jelentőségét, valamint a megújuló energiák fejlesztésének fontosságát. Kiemelte továbbá a termelés és a kiegyenlítés terén a V4-es együttműködés hasznosságát. Támogatta a földgáz nyújtotta lehetőségek megőrzését, aláhúzta a villamosenergia-hálózatok fejlesztésének és minél jobb összehangolásának szükségességét, s utalt a hidrogénstratégia lehetőségeire.  

A második ülésszak „A visegrádi országok energiabiztonsága – a határon átnyúló gázhálózatok fejlesztése” címet viselte, amelynek keretében a résztvevők az Észak–Dél gázfolyosó kiépítéséről, valamint az Északi Áramlat 2 gázvezetékről egyeztettek. Hadházy Sándor felszólalásában hangsúlyozta a V4-országok közös fellépésének fontosságát, valamint Magyarország és a régió energiaszükségleteinek kielégítésében a földgáz elsődleges szerepét. Elmondta, hogy a földgáz – a szektor fokozatos dekarbonizációjával egyidejűleg – a következő húsz évben meghatározó átmeneti energiaforrás marad. A találkozón a résztvevők egyetértettek az álláspontok további egyeztetéseinek és közös fellépésnek a szükségességében.

+Fotók