Előkészítés - Bizottsági találkozók

Vissza A visegrádi országok európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozója, 2016. október 2-4.

Ondřej Benešík, a cseh Képviselőház bizottsági elnöke meghívására a V4 európai ügyek bizottságai találkozójára 2016. október 2-4. között a csehországi Velehradban került sor. A tanácskozáson az Országgyűlés Európai ügyek bizottságát Hörcsik Richárd elnök, Bana Tibor alelnök és Juhász László főtanácsadó képviselte.  Részt vett Martina Dlabajová (ALDE, Csehország) EP-képviselő is.
A találkozó napirendjén az Egyesült Királyság EU- népszavazásának lehetséges következményei a visegrádi országok vonatkozásában, valamint az Európai Unióba irányuló migráció és a Közös Európai Menekültügyi Rendszer felülvizsgálatára vonatkozó javaslatcsomag szerepelt.
 Az első téma kapcsán a tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy az európai integráció fő eredményeit minél jobban tudatosítani kell az európai polgárokban, és hogy a brexit után, az Egyesült Királyságban dolgozó uniós polgárok jogait védeni kell. A kilépési tárgyalásokkal kapcsolatban kiemelték a V4-es egységes fellépés fontosságát, valamint a tagállamok nemzeti parlamentjei uniós döntéshozatalban betöltött szerepének növelését.
A találkozó második, a migrációt érintő részében elismeréssel szóltak a V4-ek belügyminisztériumai között kialakult szoros és hatékony együttműködésről. Megerősítették a menekültválsággal kapcsolatos egységes álláspontot és a schengeni határok védelme melletti következetes kiállás fontosságát.
A tanácskozás végén a résztvevők zárónyilatkozatot fogadtak el.