A Visegrádi Csoport parlamenti elnökeinek online találkozója, 2021. január 12.


2021. január 12-én a Visegrádi Csoport lengyel elnöksége keretében Elżbieta Witek, a lengyel Szejm, valamint Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus elnöke meghívására online formában került sor a Visegrádi Csoport országai (V4) parlamenti elnökeinek találkozójára. Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Radek Vondráček, a cseh Képviselőház, Miloš Vystrčil, a cseh Szenátus, valamint Boris Kollár, a szlovák Nemzeti Tanács elnöke. A találkozó két részből állt, a napirenden a következő témák szerepeltek: az első részben a visegrádi parlamenti együttműködés fejlesztése, a Visegrádi Csoport létrehozásának 30. évfordulójáról megemlékező határozat, illetve a regionális együttműködés a COVID-19 okozta gazdasági és társadalmi válsággal szembeni küzdelem terén; míg a második részben az EU kapcsán a zöld megállapodás, az új migrációs és menekültügyi paktum-javaslat, az EU napirendjén szereplő egyéb aktuális kérdések, továbbá a V4-együttműködés a jelenlegi külpolitikai kihívások tükrében (benne a belorusz helyzet, a Nyugat-Balkán EU integrációja és az USA elnökválasztás utáni közép-európai politikája) témákat vitatták meg a házelnökök.
A házelnökök egyetértettek a Visegrádi Csoport együttműködésének erősítése, a közös fellépés szükségessége és számos további, pl. migrációs, vagy külpolitikai kérdés terén. A V4 parlamentek közötti együttműködés megerősítése vonatkozásában pedig ismét felmerült egy V4 Parlamenti Közgyűlés, vagy egy ehhez hasonló konzultatív szerv létrehozása. A lengyel parlament javaslatára a visegrádi együttműködés 30. évfordulójáról a négy parlament határozatban, vagy hasonló formában fog megemlékezni.
Kövér László házelnök úr tájékoztatást adott arról, hogy az Országgyűlés megkezdte a 2021. júliusától egy éven tartó magyar V4-elnökség parlamenti együttműködésének eseményeivel kapcsolatos tervezést, s ennek kapcsán jelezte: a 2021 őszére tervezett 10. Dél-Kelet-Európai Parlamenti Elnöki Konferenciára ismét meg kívánja hívni partnereit.
+ Fotók