A Visegrádi Csoport parlamenti elnökeinek hivatalos találkozója Visegrádon, 2021. szeptember 23.


2021. szeptember 23-án a visegrádi Királyi Palotában került sor a Visegrádi Csoport (V4) parlamenti elnökeinek hivatalos találkozójára az Országgyűlés szervezésében. A magyar V4-elnökség során második alkalommal látogattak Magyarországra a visegrádi országok parlamentjeinek vezetői Kövér László, az Országgyűlés elnöke meghívására. Az eseményen a cseh Képviselőházat Radek Vondráček házelnök, a cseh Szenátust Miloš Vystrčil elnök, a lengyel Szenátust Tomasz Grodzki elnök, míg a lengyel Szejmet Ryszard Terlecki alelnök, a Szlovák Nemzeti Tanácsot pedig Grendel Gábor alelnök képviselte.

A találkozó napirendjén két téma szerepelt: elsőként az „Európa jövője: értékek és érdekek” témakört vitatták meg a résztvevők, ezt követően pedig a V4+ partnerségekben rejlő lehetőségekről tárgyaltak. Az első napirendi pont során Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára mondta el a témakörhöz kapcsolódó nyitógondolatait. Beszédében hangsúlyozta, hogy a visegrádi együttműködésben szilárd parlamenti dimenzióra van szükség. Az államtitkár kiemelte továbbá: a V4 annak záloga, hogy a múlt konfliktusai ne ismétlődhessenek meg.

Kövér László nyitóbeszédében rámutatott, hogy „mindannyian az Unió eredeti, alapításkori elveinek a hívei vagyunk, közös célunk, hogy erőssebbé, hatékonyabbá, átláthatóbbá és működőképessebbé tegyük ezt a közösséget”. Elmondta, hogy az EU-ban a béke, a biztonság és a jólét biztosításának eredeti célkitűzése csak az erős és független nemzetállamok együttműködésével érhető el. Emellett kiemelte többek között a szubszidiaritás és arányosság elvei érvényesülésének jelentőségét, valamint az Európa jövője konferencia szerepét is. Grendel Gábor a V4-együttműködés megerősítésének szükségességéről beszélt a közös érdeklődésre számot tartó területeken. Radek Vondráček a stratégiai szuverenitás lavinaszerű elterjedését valószínűsítette, ami meglátása szerint izolációt eredményezhet. Miloš Vystrčil kiemelte, hogy valamennyien az EU részei vagyunk, s ha az Unión változtatni szeretnénk, magunkon kell megkezdeni a változást. Ryszard Terlecki a tagállami parlamentek szerepét emelte ki az Európa jövőjéről folyó tárgyalások során. Tomasz Grodzki elmondta, hogy ha az EU-t tekintve „költség-haszon” elemzést végeznénk, az eredmény egyenlőre jönne ki.

A V4+ partnerségek témája kapcsán elmondott hozzászólásában Kövér László a V4+ formátumban rejlő pozitívumokat emelte ki, és tájékoztatta partnereit, hogy a magyar V4-elnökség milyen eseményekkel kívánja ezt a formátumot előmozdítani. Valamennyi felszólaló hangsúlyozta a délkelet-európai országoknak nyújtott támogatások, valamint európai integrációjuk felgyorsításának jelentőségét és szükségességét, továbbá egyetértettek a V4+ partnerségekben rejlő potenciálban, s abban, hogy e formátum folytatandó gyakorlatot jelent. A találkozó részvevői másnap, szeptember 24-én részt vettek az Országgyűlés által szervezett Délkelet-európai Parlamenti Elnökök 10. Konferenciáján az Országházban.

+fotók