A Visegrádi Csoport parlamenti elnökeinek találkozója Fehérvárcsurgón, 2021. július 15-16.


A Visegrádi Csoport (V4) magyar elnökségének első parlamenti rendezvényeként 2021. július 15–16. között az Országgyűlés szervezésében valósult meg a visegrádi országok parlamenti elnökeinek nem hivatalos találkozója Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban. Az eseményen Kövér László, az Országgyűlés elnöke meghívására Radek Vondráček, a cseh Képviselőház, Miloš Vystrčil, a cseh Szenátus, Elżbieta Witek, a lengyel Szejm, Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus, valamint Boris Kollár, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke vett részt. A találkozón a házelnökök két témáról folytattak eszmecserét: elsőként a kulturális örökség védelméről, ezt követően pedig a közép-európai identitásról tárgyaltak.

A találkozó bevezetőjeként mondott beszédében Kövér László megköszönte és egyúttal méltatta a lengyel V4-elnökség munkáját. Ismertette a magyar V4-elnökség fő kormányzati célkitűzéseit, továbbá tájékoztatást nyújtott partnereinek az Országgyűlés által a következő egy évre tervezett parlamenti eseményekről.

A kulturális örökség védelme témakörének jelentőségét valamennyi résztvevő hangsúlyozta, és egyetértettek abban, hogy a kulturális örökségnek a szellemi kultúra is részét képezi. Kövér László ambiciózusabb, összetettebb programok szükségességére mutatott rá, és javaslatot tett többek között a visegrádi országok fiataljai közös táboroztatásának megszervezésére, illetve arra, hogy legyen lehetőség második idegen nyelvként közép-európai nyelveket tanulni. Boris Kollár az oktatás és a digitalizáció szerepét emelte ki a kulturális örökség védelmében, Miloš Vystrčil pedig arra mutatott rá, hogy a védelem mellett a kulturális örökség gondozása is fontos. Radek Vondráček szerint az emberek közötti kapcsolatok és a szomszédság is a kulturális örökség részét képezik. Tomasz Grodzki közös fellépést szorgalmazott a kulturális javak eltulajdonítása ellen. Elżbieta Witek a fiatalok közös táboroztatásával kapcsolatban azt mondta, az ilyen jellegű közös tevékenységek hozzájárulnak egymás kultúrájának jobb megismeréséhez.

A közép-európai identitás témájában Kövér László a Közép-Európa nemzeteire és országaira jellemző védekező, nem pedig hódító természetű politikáról, illetve annak kialakulásáról beszélt. Boris Kollár a visegrádi országok közötti együttműködés jelentőségét méltatta, Radek Vondráček a közép-európai identitás és a kulturális örökségvédelem összefüggéseit hangsúlyozta, Miloš Vystrčil pedig elmondta, hogy véleménye szerint Ausztria, Szlovénia és Szerbia is a közép-európai identitás keretei közé tartozik. Elżbieta Witek hangsúlyozta, hogy a különbözőségek ellenére számos összekötő kapocs van a visegrádi országok között, míg Tomasz Grodzki a közösségi tudat megerősítésére való törekvés szükségességére mutatott rá.  

A magyar V4-elnökség következő parlamentközi eseménye 2021. szeptember 23–24-én lesz, amikor az Országgyűlés szervezésében a V4-ek parlamenti elnökeinek hivatalos találkozója, valamint a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 10. Konferenciája kerül megrendezésre.

+ Fotók