A V4 parlamentek, valamint Észtország és Lettország parlamentjei külügyi bizottsági elnökeinek első videokonferenciája, 2020. október 6.

1 Pillanatkép a videokonferenciáról – Snapshot of the videoconference

Marek Kuchciński, a lengyel Szejm Külügyi bizottságának elnöke és Rihards Kols, a lett Saeima Külügyi bizottsága elnökének kezdeményezésére 2020. október 6-án első alkalommal került sor a visegrádi és (Litvánia kivételével) a balti országok törvényhozásai külügyi bizottsági elnökeinek videokonferenciájára.

A V4+ formában megtartott ülés két fő témája az aktuális nemzetközi és regionális eseményekkel, valamint Európa jövőjével kapcsolatos kérdések voltak. A videokonferencián Marek Kuchciński, a lengyel Szejm Külügyi bizottságának elnöke, Bogdan Klich, a lengyel Szenátus külügyi bizottsági elnöke, Ondřej Veselý, a Cseh Képviselőház Külügyi bizottságának elnöke, Pavel Fischer, a Cseh Szenátus külügyi bizottsági elnöke, valamint Juraj Blanár, a szlovák Nemzeti Tanács Külügyi bizottságának elnöke vettek részt. A V4-ek mellett lett részről jelen volt Rihards Kols, a lett Saeima Külügyi bizottsága elnöke, észt részről pedig Enn Eesmaa, az észt Riigikogu Külügyi bizottságának elnöke. A tanácskozáson a litván Seimas Külügyi bizottságának elnöke nem vett részt, tekintettel az október 11-i parlamenti választásokra.

A rendezvény jelentőségére való tekintettel az első napirendi pont során Ināra Mūrniece, a lett Saeima elnöke és Henn Põlluaas, az észt Riigikogu elnöke tartottak nyitó beszédet, a második panelben pedig Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter és Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter, felvezető beszédeiket követően, válaszoltak a bizottsági elnökök hozzájuk intézett kérdéseire is.

A magyar Országgyűlést a videokonferencián Németh Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke képviselte, aki többször is felszólalt és tájékoztatást adott a magyar álláspontról a felmerült aktuális külpolitikai témákban, továbbá – méltatva a V4+B3 külügyi bizottsági együttműködést – utalt az együttműködés kereteihez kapcsolódó javaslataira, melyeket a résztvevők a találkozót követően írásban is megkaptak.
A bizottsági elnökök egyetértettek az új V4+B3 formációban megrendezett találkozó eredményességében, és egyhangúlag fontosnak tartották ilyen egyeztetések rendszeres, előreláthatóan félévenkénti megvalósítását.

Az esemény végén Marek Kuchciński, a lengyel Szejm Külügyi bizottságának elnöke felajánlotta a következő V4+B3 külügyi bizottsági elnöki találkozó megszervezését 2021 első félévében.

+Fotók