A Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 10. Konferenciája az Országházban a V4 parlamentek elnökeinek részvételével, 2021. szeptember 24.


2021. szeptember 24-én valósult meg Budapesten a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek Konferenciája az Országgyűlés szervezésében, a konferenciasorozat 2004-es megindítása óta már tizedik alkalommal. 2005 után az Országházban kétévente megrendezett konferencia a délkelet-európai térség országainak parlamentjeivel való információcserét szolgálja. A délkelet-európai országok részvételének lehetőségei az Európai Unió jövőjének formálásában témájáról folyt az eszmecsere az idei tanácskozáson.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az előző, 2019. évi konferenciát követően idén második alkalommal is meghívta a visegrádi országok parlamentjeinek házelnökeit a konferenciára. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök és Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos is beszédet mondott. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Balkán Európa szerves része, az uniós bővítési folyamat kapcsán a Tanácson belüli politikai, stratégiai döntés meghozatalát szorgalmazta, és kifogásolta a szabályozási problémákkal foglalkozó időhúzó eljárást. Kitért továbbá a közép-európai térség gazdasági és politikai jelentőségére is. Várhelyi Olivér beszédében üdvözölte a visegrádi országoknak az EU bővítése iránti elkötelezettségét, és kiemelte, hogy a jelenlegi Európai Bizottság is bővítéspárti. Álláspontja szerint a bővítéspolitika az az eszköz, amivel az EU hitelessége fenntartható. Szorgalmazta továbbá a regionális együttműködés erősítését, a reformok végrehajtását a nyugat-balkáni térségben.

A délkelet-európai országok parlamentjeinek képviseletében az eseményen részt vett Aleksa Bečić montenegrói házelnök; Bakir Izetbegović, Bosznia-Hercegovina Állami Parlamentje Népek Házának elnöke; Glauk Konjufca, a koszovói Nemzetgyűlés elnöke; Talat Xhaferi észak-macedón házelnök; Kovács Elvira, a szerb parlament alelnöke; Mimi Kodheli, az albán parlament Külügyi bizottságának elnöke; Nedeljko Čubrilović, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének elnöke; Pásztor István, a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke és Mirsad Zaimović, a Bosznia-hercegovinai Föderáció Képviselőházának elnöke.

A visegrádi országok parlamentjei részéről a tanácskozáson részt vett Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus elnöke, Ryszard Terlecki, a lengyel Szejm alelnöke, Boris Kollár, a szlovák Nemzetgyűlés elnöke, valamint a cseh parlament képviseletében Radek Vondraček képviselőházi elnök és Miloš Vystrčil szenátusi elnök. A konferencia végén elfogadták a Délkelet-Európa és a Visegrádi Csoport parlamenti küldöttségeinek nyilatkozatát Délkelet-Európa európai integrációjáról. Kövér László zárógondolataiban üdvözölte a nyilatkozat egyhangú elfogadását, és a „délkelet-európai bővítés barátai konferenciájának” nevezte az eseményt. A házelnök szorgalmazta továbbá a térségben a vitás kérdések testvérekhez és jó szomszédokhoz illő módon történő rendezését.

+nyilatkozat
+fotók